Prostreno.cz

Některé léky si s potravinami moc nerozumí

Jíst se musí, jenže některé potraviny, které vám lékař předepíše, se nemusejí slučovat s tím, co máte na talíři. Informujete se u svého lékárníka o tom, co během léčby při snižování hladin cholesterolu nebo úzkosti musíte vynechat?

Ne vždy si člověk může dopřát to, na co zrovna má chuť. Pokud nejste v kondici a ošetřující lékař váš stav vyhodnotí tak, že se neobejdete bez adekvátní léčby, buďte v pozoru. Co pilulka, to různé stravovací omezení.

Antibiotika

Všichni vědí, že při užívání antibiotik je nutné podpořit zdraví střevní mikroflóry a přijímat probiotika, kupříkladu ve formě kysaného zelí, kefírového a acidofilní mléka, podmáslí či plnotučného jogurtu. Vyvarujte se však konzumace mléka ihned po spolknutí tabletky.

Mléko je problematické z hlediska obsahu vápníku, který s některými antibiotiky způsobuje neplechu. Jedná se o hlavně o doxycyklin (Doxybene, Deoxymykoin, Doxybene), ciprofloxacin (Ciplox, Ciprinol, Ciplox) a Norfloxacin (Gyrablock). S těmito antibakteriálními léky se v žaludku tvoří sloučenina vápníku, která účinek medikamentů snižuje.

Léky na ředění krve

Při užívání léku na ředění krve, ke kterým patří Warfarin, prodávaný mimo jiné pod značkou Coumadin, je žádoucí minimalizovat příjem potravinářských produktů bohatých na vitamin K. Vyvarujte se česneku, brusinek, zázvoru, kajenského pepře, skořice a kurkumy. Všechny uvedené dobroty vedou k ředění krve, na což už berete léky.

Nervozita a úzkosti

Persen, Aurum a další. Výše uvedené léky jsou určeny pro stimulační proces nervového systému. Ten je drážděn kofeinem. Eliminujte příjem čokolády, cereálií, kávy či zeleného čaje.

Léky na vysoký krevní tlak

I užívání antihypertenziv vyžaduje úpravu jídelníčku. Omezte potraviny bohaté na draslík. Společně s medikamenty totiž tělo zásobují tímhle minerálem až přespříliš. Mohlo by dojít k dušnosti a arytmii. Během léčby vynechte banány, brambory, špenát a sóju.

Léky na snížení hladiny špatného cholesterolu

Hercampure, Protopan či Fytos. Pakliže vám lékař předepsal léky na snížení špatného cholesterolu, omezte grapefruit. Právě on podporuje ještě větší absorpci medikamentů, takže se může postarat o nežádoucí vedlejší účinky. Pro jistotu se vzdejte i limetky a pomela.

Léky na funkci štítné žlázy

Na seznam nežádoucích potravin při užívání léků na hormony štítné žlázy se dostává vláknina, kaštan a sója. Je to proto, že zabraňují absorpci účinných látek.

Zdroje: slamxhype.com, wikipedia.org





Celkem 15 komentářů

Rainer
07.11.2021
Jožin
07.11.2021
Anonim
07.11.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat