Prostreno.cz

Vaření s jalovcem předchází vzniku zánětů

Malý poklad s velkými schopnostmi? To je jalovec, který posiluje imunitu, omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob a urychluje léčbu nachlazení. Jak často ho přidáváte do jídla?

Máte v jedné ze svých kořenek jalovec? Možná ještě netušíte, co je to za zdravotní zázrak. Na toto ochucovadlo nedali dopustit už obyvatelé starověkého Egypta, Řecka a Říma, neboť věřili, že zvyšuje fyzickou vytrvalost sportovců a zabraňuje mnoha chorobám. Podobně o něm smýšleli i Evropané, kteří ho vnímali jako lék proti moru a hadímu uštknutí, přičemž mu přisuzovali magické vlastnosti.

Do jakých pokrmů se hodí?

Plody malého stálezeleného stromu jalovce obecného mají velice zajímavou chuť, která podle vyhlášených kuchařů dobře vynikne v kombinaci s česnekem a aromatickými bylinkami, jako je majoránka, tymián a rozmarýn. Tyto malé kuličky se buď rozdrcené, nebo celé přidávají do polévek, vývarů, ke zvěřině i dušenému masu. Používají se také do marinád, slaných nálevů, paštik, omáček i alkoholických nápojů. A jejich benefity? Ty vydají na celou knihu! Zmiňme tedy alespoň ty nejdůležitější.

Silné srdce i imunita

Stejně jako většina bobulovin je jalovec štědrým zdrojem vitaminu C i široké škály rostlinných sloučenin, a to včetně flavonoidních antioxidantů. Díky tomu posiluje imunitu, mírní dopad oxidačního stresu a snižuje riziko srdečních chorob. Vyplývá to z několika výzkumů, jejichž poznatky upozorňují i na to, že vykazuje protirakovinné vlastnosti.

Náskok v boji se záněty

Zánět je dobrým sluhou, ale zlým pánem. Pokud přetrvává delší dobu, má na organismus přímo zdrcující účinky. A to je situace, ve které by podle přesvědčení amerických vědců mohlo pomoci právě uvedené koření. Jeho vysoký podíl monoterpenů záněty tlumí, přičemž chrání buňky před škodlivými volnými radikály.

Bakterie bojte se!

Odborníci se přiklánějí k názoru, že jalovec představuje také „medikament“, který působí proti bakteriím, plísním i kvasinkovým infekcím. Rovněž prý urychluje léčbu nachlazení a podporuje vstřebávání železa.

Zdroje: healthline.com, sfgate.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat