Prostreno.cz

Vajíčka podporují hubnutí mnoha způsoby

Cholin, bílkoviny a vitamin D. Co mají tyto látky společného? V hojném zastoupení je naleznete ve vejcích, která díky nim zvyšují šance na úspěšnou redukci váhy.

Možná jste slyšeli, že když držíte dietu, měli byste se od vajíček držet dál. Jsou přece nabitá cholesterolem a kdoví, čím ještě! Jenže vážně jsou takové katastrofické scénáře opodstatněné? Podle výživových poradců je všechno úplně jinak, neboť tato pranýřovaná potravina hubnutí spíše podporuje. Jak a proč?

Cholin jako mocná zbraň

„Cholin je velice prospěšná mikroživina, kterou ovšem většina lidí zanedbává. Je pravda, že organismus její malé množství dokáže syntetizovat, nicméně zdaleka to nepokryje veškeré potřeby. Jedno středně velké vejce obsahuje zhruba 145 miligramů cholinu, což je více než čtvrtina doporučené denní dávky. Tato látka se podílí na mnoha tělesných procesech, kromě nervových funkcí a činnosti mozku příznivě ovlivňuje i metabolismus,“ vysvětluje registrovaná americká dietoložka Allison Knott. Jsou tu i další fitness okolnosti, na které je třeba brát zřetel…

Vitamin D je nepřítel břišního tuku

„Žloutky jsou bohatým zdrojem vitaminu D, který je důležitý pro kosti a imunitu. Již mnoho studií prokázalo souvislost mezi jeho nedostatkem a nadměrným břišním tukem. Pokud ho tedy budete mít v optimální míře, můžete být skutečně štíhlejší,“ domnívá se další americká výživová terapeutka a autorka knih o hubnutí, kterou je Lauren Harris-Pincus.

Bílkoviny mají velkou moc

„Není žádným tajemstvím, že vejce poskytují bílkoviny, proto jsou vhodnou součástí redukčního režimu. Proteiny udržují metabolismus v rychlém tempu, přičemž zvyšují energetickou hladinu a prodlužují pocity sytosti. Tohle všechno bývá při shazování nechtěných kilogramů klíčové,“ objasňuje pro změnu chicagská dietoložka Amanda Baker Lemein s tím, že uváděná potravina nabízí i látky prospěšné pro štítnou žlázu, čímž zeštíhlující proces usnadňuje dvojnásob. Ještě pořád si myslíte, že je nutné se kurníku vyhýbat?

Zdroje: eatthis.com, medicalnewstoday.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat