Prostreno.cz

V dětské stravě je podstatná kvalita tuků

Tuk je zlo a je třeba se mu ve stravě co nejvíce vyhnout? To je nesmysl! Tuk je ale pro děti velmi důležitý. Měli byste ale dbát na správnou kvalitu, ale i kvantitu.

Strava bez tuku se považuje za zdravou. Ale úplně se vzdát tuku byste neměli – a už vůbec ne, pokud jde o děti. Protože ty potřebují tuky pro zdravý růst, správný vývoj a také jako zdroj energie. Tělo potřebuje tuky, aby mohlo správně využít všechny v tucích rozpustné vitaminy přijaté ze stravy.

Kolik tuků pro děti?

Ale ani děti by neměly jíst tuk v neomezeném množství. Podle doporučení by strava dětí neměla obsahovat více než 30 procent tuků. Přepočteno to znamená okolo 60 až 70 gramů tuku pro sedmi až desetileté děti. U 13 až 15letých je to okolo 80 až 95 gramů.

Jaké tuky jsou pro děti vhodné

Není tuk jako tuk! Zatímco jsou jednoduché a více nenasycené mastné kyseliny pro naše tělo dobré, mohou ty nasycené mastné kyseliny (ke kterým patří trans-mastné kyseliny a ztužené tuky) mít na naše tělo negativní vliv. Zvyšují dlouhodobě například cholesterol v krvi, což může zvyšovat riziko srdečních onemocnění.

K nenasyceným mastným kyselinám patří například olivový, řepkový, slunečnicový, lněný nebo sezamový olej, ryby, avokádo, sójové boby a ořechy. Díky vysokému obsahu nasycených mastných kyselin nejsou v nadměrném množství pro děti vhodné potraviny jako uzeniny, maso, sýry, máslo, sádlo, mléko, smažené potraviny, chipsy, bílé pečivo, zmrzlina, hotové výrobky, palmový tuk a kokosový olej.

Nejlepší je směs

Jako všude v životě i ve stravě platí – důležitá je vyvážená směs. Mezitím už i někteří vědci pomalu odstupují od toho, abychom ze svého jídelníčku nasycené mastné kyseliny úplně vyloučili. Naprosto přesně hlídat obsah nasycených tuků v potravinách proto není nutné.

Nakonec vlastně ani není možné konzumovat pouze nenasycené mastné kyseliny. Mnohem důležitější je dbát na celkový přínos potravin. Potraviny se skládají mnohdy nejen ze zdravých, ale i ze špatných složek, které mají na tělo pozitivní nebo negativní vliv. Jde ale o celkový vliv – jako například u tmavé čokolády: Obsahuje sice nasycené mastné kyseliny, ale z celkového pohledu dokáže naše zdraví podpořit.

Zdroj: názory autora, healthline, kidshealth





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat