Prostreno.cz

Skryté příznaky problémů se štítnou žlázou

Štítná žláza je zodpovědná hlavně za hormonální pochody, ovlivňuje kupříkladu metabolismus cukru a tuků. Bývá označována za životně důležitý endokrinní orgán, který může onemocnět jako každý jiný. Jak se pozná, že s ní něco není v pořádku?

Dámy jsou v tomto případě znevýhodněné. Pravděpodobnost onemocnění štítné žlázy je asi 4x častější u žen než u mužů. Na vině může být zánět, ozáření či třeba nádor. Signálů, které poukazují na to, že štítná žláza nepracuje správně, je přitom hned několik. A některé jsou téměř nenápadné.

Nespavost

Za nespavostí často stojí stres coby fenomén dnešní doby.  Ovšem není jediný. Při zvýšené funkci štítné žlázy se zrychluje srdeční činnost i metabolismus, což se může projevit tak, že nemůžete usnout, častěji se budíte a jste neklidní. Klidně tomu říkejte hyperaktivita. Stát se může i to, že navzdory svému „dokonalému“ spánkovému režimu osmi hodin ráno vstáváte ve stavu, který je víc než žalostný. Přijdete si jako po noční směně.

Úzkost

Neobvyklá únava a slabost jsou známkou toho, že se může jednat o problémy se štítnou žlázou. Pacient, který zatím neví, že se něco děje, se obvykle jako první začne cítit vyšťaveně, a to fyzicky i emočně. Už v dopoledních hodinách vidí sám sebe v posteli.

Ztráta vlasů

Vypadávání vlasů se taktéž přičítá stresu, ale i změně ročních období. Ke ztrátě pramenů dochází tehdy, když tělu chybí některé vitaminy, a to se někdy stává vinou dysfunkční štítné žlázy. Jedná se o problém, který by se neměl podceňovat.

Nadměrné pocení

Tak jistě, že chvíli před pracovním pohovorem, nebo třeba během menstruace, zažíváte návaly horka, za které mohou hormonální změny i úzkost. Problém je, když takové stavy přicházejí ve chvíli mimo tato období, tedy neočekávaně. Pokud tomu tak je, nechte si vyšetřit štítnou žlázu.

Přibírání na váze

Dalším příznakem, prostřednictvím kterého tělo signalizuje určité varování, je přibývá na váze – bez důvodu. Cvičíte, jíte pořád stejně zdravě, a přesto se tělesná hmotnost zvyšuje. Poraďte se se svým lékařem.

Nadýmání

S nefunkční štítnou žlázou má tělo tendenci zadržovat vodu. Ta přebytečná následně způsobuje, že se cítíte nafoukle a otekle. Nikde žádné těhotenství ani nic podobného? Možná, že skutečně trpíte onemocněním štítné žlázy. Ale do té doby, než diagnózu stanoví lékař, je to pouze hypotéza.

Zdroje: slamxhype.com, lékárna.cz





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat