Prostreno.cz

Potraviny pro podporu zdraví vašich očí

Věděli jste, že správnou stravou prospíváte nejen svému zdraví, ale můžete zlepšit i svůj zrak? Pokud se vám jako první vybaví mrkev, máte samozřejmě pravdu, ale existují i další potraviny, které jsou vašim očím dokonce prospěšnější.

Existují dva způsoby, jak udržet své oči zdravé: Za prvé můžete zlepšit zrak pomocí cíleného tréninku. A za druhé byste měli do svého jídelníčku zařadit speciální potraviny, které zdraví vašich očí podpoří.

Syrové červené papriky

Červená paprika má nejvíce vitaminu C. Ten je důležitý pro cévy v očích, a podle výzkumů dokáže dokonce předcházet šedému zákalu. Další potraviny s vysokým obsahem vitaminu C jsou například květák, papája nebo jahody. Jíst by se ale tyto potraviny měly jíst nejlépe syrové, protože teplem se vitaminy ničí. Výhodou červené papriky je to, že obsahu také vitaminy A a E, což jsou další vitaminy důležité pro dobrý zrak.

Slunečnicová semínka a ořechy

Už pouhých 30 gramů slunečnicových semínek nebo mandlí odpovídá poloviční dávce vitaminu E, kterou odborníci doporučují denně sníst. Vitamin E zpomaluje proces věkem podmíněné makulární degenerace, a dokonce i šedému zákalu. Jako vhodné se doporučuje jíst lískové ořechy, arašídy a arašídové máslo.

Košťálová zelenina

Kapustové a špenátové listy jsou bohaté na vitaminy Ca E a také na karotenoidy. Ty snižují riziko chronických očních onemocnění, jako jsou degenerativní choroby a šedý zákal, a chrání sítnici před škodlivým modrým světlem a volnými radikály.

Losos

Naše sítnice potřebuje ke správnému fungování omega-3 mastné kyseliny. Ty najdete v tučných rybách jako je losos, tuňák, pstruh nebo mořské plody. Kromě degenerativních onemocnění chrání mastné kyseliny oči také před glaukomem. Nedostatek těchto mastných kyselin poznáte podle nedostatečně zvlhčených očí.

Batáty

Oranžové ovoce a zelenina jako jsou batáty, mrkev, meloun, mango a meruňky obsahují velké množství beta-karotenu, který pomáhá očím vidět ve tmě a chrání je před šeroslepostí. I batáty mají hodně vitaminu C.

Libové maso

Aby mohlo tělo transportovat vitamin A do oční sítnice, kde je potřebný pro tvorbu ochranného pigmentu melatoninu, potřebuje k tomu zinek. Nejvíce zinku najdete v ústřicích, pokud ale nemáte mořské plody rádi, podobnou službu vám udělá i hovězí, vepřové nebo kuřecí maso.

Zdroj: life line, healthline, eatthis





Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat