Prostreno.cz

Bílou mouku je dobré nahradit raději tou špaldovou

Špalda a výrobky z ní jsou v posledních letech stále oblíbenější. Proč je ale lepší špaldová mouka než klasická bílá pšeničná?

Špalda se považuje za jedno z nejčastěji doporučovaných obilných zrn pro zdravou a vyváženou stravu. Na internetu najdete nepřeberné množství receptů od palačinek až po těstoviny. Nevýhodou špaldové mouky ve srovnání s pšeničnou spočívá v ceně. Špalda je dražší, protože pěstování je složitější než u pšenice, která se navíc i lépe loupe, takže je mnohem výnosnější.

Co se týče chuti je špalda mírně ořechová – hodí se tak nejen do prakticky všech sladkých pokrmů, ale i na pečení chleba. Pokud si budete špaldový chléb koupit v supermarketu, musí podle nařízení jeho obsah mt alespoň 90 procent špaldy, aby mohl nést označení „špaldový“.

Špalda versus pšenice

A jaký je rozdíl mezi špaldou a stále nejprodávanější pšenicí? V zásadě je si špalda s pšenicí v mnohém podobná, jen je špalda zkrátka zdravější. Proč?

Špalda obsahuje více bílkovin a širší spektrum vitaminů a minerálů. Špaldové zrno poskytuje kromě jiného vitaminy A, B, D a E. Kromě toho obsahuje špalda esenciální aminokyselinu tryptofan, který dokáže zlepšit náladu. Ovšem pro lidi s alergií na lepek není špalda žádná výhra. Obsahuje totiž 10,3 gramu lepku na 100 gramů, což je dokonce o trochu více než pšenice. Na druhou stranu je špaldová mouka právě díky vysokému obsahu lepku vynikající na pečení.

Proč je špalda zdravá

Špalda obsahuje řadu životně důležitých živin. Na 100 gramů je to kromě jiného 63 gramů sacharidů a 10 gramů bílkovin. Zastoupeny jsou vitaminy B2, B3, B6, vitamín A, C a E. Z minerálů je to sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík, a dokonce železo.

Špalda se stala nedílnou součástí vegetariánského a veganského životního stylu, protože obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin, které organismus potřebuje pro syntézu bílkovin. Jednou z aminokyselin obsažených ve špaldě je tryptofan, bez kterého nemůže lidský organismus produkovat serotonin – ten je zase potřeba pro dobrý spánek a duševní pohodu.

Zdroj: life line, healthline





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat