Prostreno.cz

Šalvějový čaj důsledně ničí choroboplodné zárodky

Šalvěj může dorůst až půl metru a její listy se používají jako koření nebo v lékařství pro jejich protizánětlivé účinky. Obsahují silice a hořké látky, které stimulují krevní oběh, zabíjejí choroboplodné zárodky a zklidňují mysl.

Jako keř může šalvěj dorůst až půl metru na výšku. Listy šalvěje jsou dost úzké a používají se čerstvé nebo sušené jak koření. V lékařství se používají jako pomoc při zánětech (1).

Šalvěj jako léčivá bylina

Listy šalvěje obsahují silice a užitečné hořké látky, jako jsou flavonoidy. Ty působí velmi příznivě na mnoho neduhů, jako jsou záněty. Použít ji můžeme jako čaj nebo ve formě roztoků nebo kapslí (1).

Účinky šalvějového čaje

Obsažené silice stimulují krevní oběh a zabíjejí choroboplodné zárodky. Hořké látky zase pomáhají uvolňovat hlen a omezují krvácení. Šalvěj má antibakteriální účinek, a je proto užitečná při nachlazení a neduzích, jako je kašel. Můžete ji použít i jako domácí přípravek na zánět dásní – snižuje zánět a zmírňuje krvácení. Šalvěj také uklidňuje zažívací potíže, jako je plynatost nebo nadýmání, ale i menstruační křeče a obecně pomáhá snižovat stres a napětí (2).

Vedlejší účinky

Jako všechny léčivé rostliny jsou mnohé přednosti doplněny i vedlejšími účinky, které se mohou vyskytnout především po požití nadměrných dávek. Na paměti byste měli mít, že malé děti a kojící a těhotné ženy by se šalvěji měly zcela vyhnout. Thujon obsažený v šalvěji je ve vysokých dávkách neurotoxin, a proto může při dlouhodobé konzumaci způsobit bolesti hlavy a gastrointestinální potíže. Nežádoucí účinky se mohou rozšířit i do močového měchýře a způsobit problémy s jeho úplným vyprázdněním (3).

Šalvěj má velmi výraznou, lehce nahořklou chuť. Pokud máte citlivý žaludek, může zvýšená dávka, např. doporučená proti pocení, způsobit nevolnost. V těchto případech se můžete spolehnout i na hotový bylinný lék z lékárny. Ty jsou dostupné například ve formě potahovaných tablet (3).

Jak si připravit šalvějový čaj

Šalvějový čaj si snadno připravíte sami. Vezměte asi 1,5 gramu listů šalvěje (sušené listy seženete v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárnách) a zalijete je 150 ml vroucí vody. Pak nechte asi 10 minut louhovat, než si ho budete moci vychutnat. Denně byste neměli použít více než šest gramů listů. Pokud budete chtít čaj použít proti nadměrnému pocení, ke kloktání nebo výplachům, použijte nejlépe 2,5 gramu listů (2).

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Šalvěj, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691506002729?via%3Dihub





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat