Prostreno.cz

Fialové potraviny jsou vhodná pro játra

Máte rádi fialovou barvu? Jídelníček v tomto odstínu omezuje pravděpodobnost onkologických i srdečních onemocnění. Také vás zbaví špatné nálady, přičemž vylepší paměť i jaterní funkce. A to pořád není všechno.

Mít ustavičně úsměv od ucha k uchu, silnou imunitu i brilantní mozkové funkce. Brali byste to všemi deseti? Pak se možná ptáte, jak to zařídit. No, jistá možnost by tu byla. Tedy alespoň podle odborníků, kteří radí častější konzumaci fialových potravin. Jejich obsažené fytochemikálie prý mají obrovské výhody pro fyzické i duševní zdraví!

Čas vyrazit na nákup

Borůvky, zelí, hroznové víno, fíky, švestky, lilek nebo řepa. Plody jsou to sice různé, ale mají mnoho společného. Spojuje je především modrofialový pigment, který je důkazem přítomnosti antokyanů, tedy látek se silnými antioxidačními vlastnostmi. Jejich složení není ochuzeno ani o další skupiny mocných antioxidantů, jmenovitě polyfenolů a flavonoidů. A co přesně to znamená?

Nižší riziko rakoviny

Když do jídelníčku zahrnete tuhle fialovou parádu, máte mnohem větší šance na to, že se vyhnete onkologickým onemocněním. Naprosto jedinečný nutriční profil těchto přírodních darů prokazatelně zabraňuje růstu i šíření rakovinných buněk, přičemž tlumí záněty a povzbuzuje imunitu. Už tohle zní jako důvod, proč jim na talíři udělat místo, nemyslíte?

Žádné žaludeční vředy

Prostřednictvím jisté americké studie z roku 2011 se zjistilo, že zmíněné antokyany celkem spolehlivě předcházejí tvorbě žaludečních vředů, protože zabraňují oxidaci a ochraňují sliznice žaludku. Zároveň zlepšují funkce jater, regulují škodlivý cholesterol, normalizují tlak a zastavují infekce. A proč jsou tak dobré na psychiku?

Nekončící optimismus a skvělá paměť

Vědci antokyanům a tedy i fialovým potravinám přisuzují také to, že omezují pravděpodobnost duševních poruch. Navozují totiž veselou náladu a ještě mají velice pozitivní vliv na mozkové funkce. Jsou proto báječnou vzpruhou paměti a myšlení! A protože bojují i proti volným radikálům, zpomalují biologický proces stárnutí a omlazují pokožku. Necháte si tyto benefity ujít?

Zdroje: atlasbiomed.com, chatelaine.com





Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat