Prostreno.cz

Vedlejší účinky covid vakcíny zmírňují některé potraviny

Máte doma kurkumu a zázvor? Jejich konzumace se po očkování proti covidu vřele doporučuje. Stejně jako všechny druhy listové zeleniny! Proč?

Vakcína proti covidu-19 je asi největším a nejkontroverznějším tématem současnosti. Jak je to s jejími vedlejšími účinky? Mezi ty mírné patří bolest paže, hlavy i svalů, zvýšená teplota, vleklá únava, zimnice, průjem a celková slabost. Tyto stavy prý mohou přetrvávat dva až tři dny. Ale také nemusejí. Existují totiž potraviny, které je podstatně zmírňují! Kterých přesně se to týká?

Zlatý pomocník kurkuma 

Kurkuma neboli indický šafrán je naprostou nezbytností indické kuchyně i tradiční lidové medicíny. A to již po tisíce let. Proč se toto koření hodí po očkování víc, než kdy jindy? Obsažené kurkuminoidy a éterické monoterpeny působí na organismus jako blahodárné terapeutické a úlevné činidlo. Nelze opomenout ani to, že kurkuma vykazuje antibakteriální, antivirové, protizánětlivé, analgetické a protiplísňové vlastnosti, přičemž posiluje imunitní systém a prospívá trávení.

Přítel zázvor

Když udeří chřipková sezona, bývá zázvor vyhledávaným zbožím. Jeho konzumace je ale doporučována i po podání covid vakcíny. Tato bylina, přesněji řečeno pak oddenek, zprostředkovává cenné aminokyseliny a životě důležité enzymy, které tlumí záněty a uklidňují mysl. Připravte si z ní čaj, příznivě se dotkne vaší psychiky, zatočí s nervozitou a ještě sníží nepříjemné bolesti. Už vaříte vodu?

Listové zeleniny není nikdy dost

Z čeho se listová zelenina skládá? Kromě vody se v ní dá nalézt vláknina, kyselina listová, vitaminy A, C a K, mangan i fotosyntetická barviva zvaná karotenoidy. Přesně toto jsou podle odborníků látky, které nesmírně povzbuzují činnost metabolismu, čímž bojují proti únavě a vyčerpanosti. Hlávkový salát, rukola, polníček, špenát, mangold nebo chřest? To jsou ty správné potravinové zbraně, jež podstatně urychlují zotavení a rekonvalescenci! Tak na ně nezapomínejte…

Zdroj: indiatimes.com, https://www.eatingwell.com/article/7895606/what-should-you-eat-before-and-after-getting-the-covid-vaccine-heres-what-the-experts-say/, https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/expect/after.html





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat