Prostreno.cz

Vitalita mozku na talíři

O mentální výkon a mozkovou aktivitu je nutné pečovat. Dnes i zítra. Co mozku dopřát, aby ve všech ohledech prospíval? Zapomeňte na smažený sýr s hranolky a místo něj nasaďte myšlenkové a duševní posilovače. K dostání jsou v každém supermarketu!

Koncentrace, kreativita, paměť, ale i další procesy v těle. Mozek toho má na starosti skutečně hodně. Třeba to, že „říká“ žaludku, aby strávil jídlo. Nebo srdci, aby tlouklo. Pokud jde o orgány, tak mozek je na prvním místě, něco jako velký šéf. Jak ho udržet v kondici? Začleňte do svého jídelníčku různé potraviny, jež jsou pro něj prospěšné. A začněte u ořechů!

Pár kousků denně stačí

Ořechy obsahují především omega-3 nenasycené mastné kyseliny, mezi které patří kyselina alfa-linolenová, eikosapentaenová a dokosahexaenová. Ty významně ovlivňují paměť i výkonnost mozku. Vědci prokázali, že konzumace nejen vlašských ořechů předchází neurodegenerativním onemocněním, proto je považujte za nesmírně zdravou svačinu. Tedy pokud na ně nemáte alergii. K téhle výživné laskomině přidejte i bobuloviny.

Poklady z lesa i zahrádek jsou nejlepší možností

Borůvka, brusinka, jahoda, malina či hroznové víno. Jedná se o potravinové zdroje antioxidantů, jež jsou pro zdraví a funkci mozku nezbytné. Už jen proto, že mozek každý den zažívá oxidační stres, kvůli kterému může být těžké se soustředit. Antioxidanty tomuto stresu pomáhají čelit. Kupříkladu konkrétně u borůvek se prokázalo, že některé z přítomných antioxidantů se v mozku hromadí a jsou nápomocné při zlepšování kooperace mezi mozkovými buňkami. A to je velmi dobrá zpráva.

Čemu se radši vyhýbat?

Bobulovité ovoce bývá dostupné i ve zmražené podobě, je plné i flavonoidů, tedy rostlinných sloučenin, které mohou předcházet nemocem, jako je rakovina, srdeční choroby a demence. Vedle ořechů a bobulovin se vyzdvihují i přínosy listové zeleniny (špenát, kapusta a další) a mořských plodů, jež jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin. Ty bojují proti zánětu a pomáhají buněčným membránám mozku zůstat fit. Na druhou stranu je vhodné vyhýbat se smaženým jídlům a potravinám s přidanými cukry. Ty mozek neoceňuje.

Zdroje: organicfacts.net, cs.medlicker.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat