Prostreno.cz

Jídelníček plný brambor škodí zdraví

Kolik brambor je tak akorát? Porce by měly být přiměřené a to stejné platí i pro frekvenci jejich konzumace. Když je budete jíst příliš často, může vás prý postihnout arteriální hypertenze!

Brambory jsou všestrannou přílohou i hlavním chodem. Dají se vařit, dusit, zapékat i smažit, proto si vaření bez nich umí představit jen málokdo. Opravdu si je ale můžete dávat skoro každý den? Takhle to také úplně není. Jaká je tedy povolená frekvence, která nepředstavuje žádná rizika?

Čeho je moc, toho je příliš

Ze statistik vyplývá, že průměrný Čech sní zhruba 68 kilogramů brambor ročně. A teď se nabízí otázka – je to dobře, nebo špatně? Záleží asi na intervalu. Poznatky americké studie, které zveřejnil deník The New York Times, sdělují, že by se tato plodina neměla konzumovat častěji než čtyřikrát týdně, neboť pak člověku hrozí arteriální hypertenze. Dlužno dodat, že na způsobu přípravy nesejde.

Večeře jako hrozba pro srdce?

„Našli jsme jistou potenciální souvislost mezi vyšším příjmem pečených, vařených i dušených brambor a vysokým krevním tlakem. Ačkoli jím mohou být postižena obě pohlaví, naše závěry prokazují, že o něco více ohrožené bývají ženy. Z těchto zjištění je třeba vyvodit důsledky pro obecné veřejné zdraví,“ uvedli vědci z Bostonské univerzity v rozhovoru pro zmíněný americký deník. Ale jak je to možné? Neříká se snad, že obsažený draslík v bramborách tlak naopak normalizuje?

Fakta, o kterých se moc nemluví

„Ať už se povídá cokoli, pravdou zůstává, že brambory jsou poněkud problematické, protože mívají vyšší glykemickou zátěž. Postprandiální hyperglykémie, která následuje po pokrmu s vysokou glykemickou zátěží, bývá spojována s endoteliální dysfunkcí, oxidačním stresem a zánětem, což jsou všechny škodlivé mechanismy při rozvoji arteriální hypertenze,” objasnili autoři výzkumu reportérovi z New York Times. Zbývá ještě dodat, že do uvedené studie bylo zahrnuto 187 tisíc mužů a žen, přičemž jejichž stravovací návyky byly dlouhodobě bedlivě sledovány.

Zdroje: askinglot.com, theguardian.com, https://www.czso.cz/csu/czso/spotreba-potravin-byla-nejvyssi-od-vzniku-ceska, https://extension.umaine.edu/agriculture/agriculture-water-quality/potato-antioxidant-research/





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat