Prostreno.cz

Zdravotní výhody kváskového chleba

Křupavý a voňavý chléb patří k oblíbeným (nejen) ranním pochoutkám, které zpříjemňují vstávání malým i velkým. Proč dát přednost tomu kváskovému, jež získává na popularitě? Poskytuje zdravotní výhody!

Chléb domácí kváskový (pšenično-žitný) z výživových hodnot nabízí hlavně sacharidy, ale taky bílkoviny, vlákninu a vitaminy, kupříkladu folát a železo. Ať už si kvásek koupíte v obchodě, nebo si ho obstaráte s pomocí kváskové mapy, chybu neuděláte. To, co odlišuje kvásek od klasického droždí, je fakt, že přispívá k procesu fermentace a má schopnost v chlebu odblokovat vitaminy skupiny B, které napomáhají energetickému metabolismu. Kromě toho se kvásek obvykle vyrábí z obohacené mouky, takže tělu dodává již zmíněné železo a folát, které jsou důležité pro ženy, zvláště pokud jsou těhotné. Ze zdravotního hlediska pak kváskový chlebík nabízí tyto výhody.

Podporuje trávení

I když kváskový chléb obsahuje lepek, vědci zjistili, že při pravidelné konzumaci může pomoci zlepšit trávení. Fermentační proces u kvásku mění enzymy v pšenici a potenciálně prý snižuje nežádoucí reakce na lepek. Je sice příliš brzy doporučovat kváskový chléb lidem s celiakií (to jsou ti, kteří lepek netolerují), nicméně tato informace mnohým dává naději na lepší zítřky. Jste-li na lepek citliví, promluvte si se svým lékařem nebo dietologem a proberte své možnosti. Podle všeho bakterie mléčného kvašení v kvásku mohou dokonce pomoci zmírnit alergické reakce, záněty a autoimunitní onemocnění.

Střeva ho milují

Proces fermentace kváskového chleba může vést ke zvýšenému počtu prebiotických a probiotických vlastností, jež pomáhají zlepšit zdraví střev. Jistá finská studie odhalila, že kváskový chléb vyrobený z žitné mouky zvyšuje počet dobrých střevních bakterií. Je však nutné hledat kváskový chléb vyrobený z celých zrn. Ty mají vyšší obsah vlákniny než zrna zpracovaná. Mimochodem, bakterie mléčného kvašení lze nalézt v několika dalších fermentovaných dobrotách, včetně jogurtu, kefíru, nakládané zeleniny, kysaného zelí a kimchi.

Snižuje riziko srdečních chorob

Celozrnné výrobky a chléb, konkrétně ten kváskový, podle studie Aging Clinical & Experimental Research podporuje zdravé stárnutí, neboť eliminuje riziko srdečních chorob, cukrovky a rakoviny u starších dospělých. Kváskový chléb zároveň má nižší glykemický index a glykemickou zátěž, tedy aspoň v porovnání s chlebem z bílé mouky, který není kvašený. Tak co, upečete si svůj domácí?

Zdroje: eatingwell.com, healthline.com





Tip na oběd

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Kachní stehna se špenátem

(4 hlasů)

Dušená vepřová krkovice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat