Prostreno.cz

Spolehliví potravinoví likvidátoři břišního tuku

Nadbytečný břišní je viditelnou noční můrou snad každé ženské, snad i mužské, postavy. Jaké zbraně na něj použít?

V posledních letech se zdraví stal hlavní prioritou řady lidí. Tento trend vede k intenzivnímu výzkumu, jehož cílem je identifikovat potraviny, které podporují hubnutí a zdravý životní styl. Speciální pozornost je věnována potravinám, které pomáhají spalovat břišní tuk. Svět vědy se domnívá, že některé potraviny mají schopnost cíleně snižovat tuk v oblasti břicha. Zde jsou některé z nich, které jsou považovány za spolehlivé potravinové likvidátory břišního tuku.

Zázračné vlašské ořechy 

Jsou dobré, dostupné a mají dlouho trvanlivost. Co ještě říci na adresu vlašských ořechů? Nechme promluvit vědecká fakta. Závěry americké studie (1) publikované v magazínu Journal of Nutritional Medicine and Diet Care sdělují, že tahle dobrota zabraňuje hromadění tuku a reguluje stresové hormony, kterým můžeme „poděkovat“ za emoční přejídání. Hubnutí podporuje i díky obsahu omega-3 mastných kyselin. Kolik vlašských ořechů denně jíst? Experti za ideální dávkování považují pouhé čtyři kousky.

Citrusové plody jsou vzpruhou metabolismu

Pokud citrony, grapefruity a pomeranče „užíváte“ pouze při nachlazení, děláte chybu. Odborníci upozorňují na to, že jejich konzumace urychluje spalování kalorií, snižuje index tělesné hmotnosti a pozor – bojuje i proti břišním faldíkům. Nenechávejte tyto plody v obchodě bez povšimnutí, odměnou vám bude i silnější imunita a odolnost vůči virózám, což je zásluha obsaženého antioxidačního vitaminu C.

Ovesné vločky 

Dát si ke snídani a klidně i večeři misku ovesných vloček? Podle všeho dobrý dietní tah. Schopnost tohoto obilného produktu „zachycovat“ tuky a eliminovat toxiny nahromaděné v organismu je dle výživových poradců bezkonkurenční. Je to vizitka vlákniny a bílkovin, tedy látek, které při zeštíhlení siluety mohou sehrát zásadní roli. 

A další

1. Avokádo: Tato superpotravina je bohatá na jednoduché nenasycené tuky, které tělo využívá spíše k produkci energie než k ukládání tuku. Navíc avokádo obsahuje velké množství vlákniny, které pomáhají udržovat pocit sytosti a omezovat chutě na sladké.

2. Jablka: Jablka jsou skvělým zdrojem vlákniny a obsahují malé množství kalorií. Díky tomu jsou ideální pro snacking během dne, aby se zabránilo náhlým hladovým záchvatům.

3. Ovoce s vysokým obsahem vody: Ovoce jako meloun, grep, jablka nebo citrusové plody obsahují velké množství vody a vlákniny, což vede k pocitu sytosti. Jejich konzumace pomáhá snižovat celkový příjem kalorií a podporovat hubnutí.

4. Bílkoviny: Bílkovinné potraviny, jako je vejce, kuřecí prsa, ryby a luštěniny, pomáhají zvyšovat metabolickou rychlost a snižují pocit hladu tím, že udržují sytost po delší dobu. Výzkumy ukázaly, že diety bohaté na bílkoviny vedou k významnému snížení břišního tuku.

5. Zelený čaj: Zelený čaj je oblíbeným nápojem pro hubnutí. Obsahuje antioxidanty, známé jako katechiny, které mohou zvýšit metabolismus a podpořit hubnutí, zejména v oblasti břicha.

7. Celozrnné obiloviny: Celozrnné obiloviny, jako je oves, hnědá rýže nebo quinoa, jsou skvělým zdrojem vlákniny a pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což omezuje ukládání tuku.

8. Chilli papričky: Capsaicin, látka, která dává chilli jejich ostrou chuť, byla studována pro její schopnost zvýšit spalování tuků a kalorií.

Zdravé stravovací návyky jsou klíčem k hubnutí. V kombinaci s pravidelným cvičením mohou výše uvedené potraviny pomoci cíleně snížit břišní tuk. Je důležité si uvědomit, že když jde o hubnutí, není žádná jediná potravina nebo dieta zázračným řešením. Celkový zdravý životní styl a rovnováha jsou klíčové pro dosažení a udržení ideální tělesné hmotnosti.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5214102/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7431389/ - zbytek článku





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat