Prostreno.cz

Mezi večeří a snídaní by měl být desetihodinový odstup

V kolik hodin jste zvyklí večeřet? Pokud si poslední jídlo dne dáváte pozdě, a navíc těsně před spaním, podporujete tím nejen nekontrolovatelné tloustnutí, ale i zažívací potíže a rozvoj rakoviny.

Obecná pravidla zdravého stravování jsou jasně daná. Odborníci apelují na to, abychom zodpovědně dodržovali pitný režim a konzumovali několik porcí ovoce a zeleniny denně. Doporučují také omezení zpracovaných potravin, tuků, rafinovaných sacharidů a umělých sladidel. Zároveň nám radí, abychom se nepřejídali a poslední jídlo si dopřáli okolo sedmé hodiny večer. Ale proč je to vlastně tolik důležité?

Tajemství štíhlosti je podmíněno načasováním

Tak samozřejmě, nežijeme v ideálním světě a náš harmonogram často se mění v závislosti na pracovních závazcích a jiných běžných povinnostech. Přesto bychom se prý měli snažit o to, abychom se naposledy najedli nějaké dvě až tři hodiny před spaním. Předejdeme tak riziku kyselého refluxu a pálení žáhy. Přijatá potrava se navíc dobře stráví a zbytečně nezatíží metabolismus. Právě jemu prý nesmírně prospívá, když je mezi večeří a snídaní alespoň desetihodinový odstup, neboť se tím podstatně vylepší jeho funkce. Rovněž se nám stabilizuje hladina krevního cukru, díky čemuž nebudeme podráždění. Jak to vypadá v opačném případě?

Negativní účinky nočního mlsání

Již mnoho studií prokázalo, že pozdní jídlo, zejména tedy těsně před ulehnutím do postele, škodí nejen organismu, ale i štíhlým křivkám. Přijaté kalorie se rychleji mění v tukové zásoby, což vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Člověk se může dočkat i nadýmání, plynatosti a bolestí břicha. A to kvalitnímu nočnímu odpočinku doslova odporuje! Jít spát s plným žaludkem podle indické dietoložky a fyzioterapeutky Archany Batry také značně zvyšuje riziko rakoviny, a to u obou pohlaví. Chcete-li se tedy hezky vyspat, nejít naproti nadváze a vyhnout se obtížím se zažíváním, najezte se naposledy kolem sedmé večer, upozorňuje jmenovaná specialistka.

Zdroje: healthshots.com, netmeds.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat