Prostreno.cz

Konzumací kaki servírujete zdraví svému srdci

Vypadá jako rajče, ale rajče to není. Je to kaki! Toto ovoce pomáhá předcházet infarktu, příznivě ovlivňuje trávení a působí proti oxidačnímu stresu a rakovině. Zlepšuje i náladu, smlsnete si na něm?

Venku mrzne, až praští. Sluníčko na nás vykoukne jen sporadicky a dny jsou čím dál kratší. Také se vám stýská po létě a prázdninové atmosféře? Zpestřete si nejchladnější měsíce roku trochou sladké exotiky, zahřeje vás to alespoň u srdce! Právě jemu může cizokrajné ovoce kaki vlastně dost prospět.

Poklad s mnoha přezdívkami

Kaki je plod ovocného stromu tomelu japonského. Přestože se pěstuje již více než 2000 let, vědecky byla tato potravina popsána až v roce 1780. V obchodě si ji splést rozhodně nemůžete. Tvarem připomíná pomeranč nebo větší rajče, na první pohled vás zaujme i jasně oranžová barva podobná broskvi. Téhle hříčce přírody se ve světě říká všelijak. Lidé ji znají pod pojmy, jako je třeba medové jablko, korejské mango, uruguajský pomeranč, indické pomelo nebo čínská švestka. Jak přesně vám může prospět?

Lahodná vzpruha kardiovaskulárního systému

Rozsáhlá zahraniční studie zveřejněná v magazínu Journal of Agricultural and Food Chemistry prokázala, že zmíněná přírodní sladkost obsahuje vysokou koncentraci minerálů, vlákniny a fenolických sloučenin, které velkou měrou přispívají k prevenci aterosklerózy, která se považuje za jednu z hlavních příčin infarktu. Korejské mango podle tohoto výzkumu také reguluje škodlivý cholesterol a normalizuje krevní tlak, protože poskytuje draslík, hořčík, mangan, železo a vápník. Zní to skvěle, viďte? A další výhody zrovna tak!

Prevence rakoviny a harmonizace trávení

Kaki se dává do souvislosti i s prevencí rakoviny, neboť láskyplně ochraňuje buněčné membrány DNA. Rovněž příznivě ovlivňuje trávení, aktivitu svalů a rovnováhu tekutin v organismu. Působí také proti volným radikálům a oxidačnímu stresu, přičemž zlepšuje náladu. Víte, do jakého supermarketu pro něj vyrazit?

Zdroje: 1mhealthtips.com, wikipedia.org, healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat