Prostreno.cz

Domácí bonbony proti bolesti v krku

Jednoduchý a účinný recept, který krotí bolest v krku? Domácí bonbony s medem a zázvorem! Téměř nic nestojí a působí stejně, ne-li lépe, než medikamenty z lékárny. Připravte si silikonová tvořítka, jde se na věc!

Bolest v krku nejčastěji vzniká vinou nachlazení a zánětů dýchacích cest (zejména hltanu, hrtanu a průdušek). Mezi příčiny se ale řadí i alergická reakce, angína nebo covid-19. Pokud s nějakým tímhle nešvarem máte co dočinění, pusťte se do výroby těchto domácích medovo-citronových zázvorových bonbonů. Jsou neuvěřitelně uklidňující a chutnají báječně.

Lék, který zvládne úplně každý

Připravte si 1 šálek horkého a silného zázvorového čaje, ½ šálku medu a šťávu z jednoho citronu. Do vyššího hrnce nalijte čaj a citronovou šťávu, poté přidejte med (výška hrnce je důležitá, protože obsah v něm začne pěnit a zvedat se).

Zapněte sporák na vysokou teplotu a celou směs rychle přiveďte k varu. Vložte teploměr na cukr a sledujte, až dosáhne teploty 150 stupňů Celsia. To bude trvat asi 10 minut. Poté vypněte zdroj tepla a počkejte na zchlazení směsi na 120 stupňů Celsia. Občas zamíchejte, aby se zázrak nepřipálil.

Proč se bonbony musejí posypat cukrem?

Následně hrnec okamžitě odstavte a směs nalijte do silikonových forem. Ty pochopitelně mohou mít jakýkoli tvar. Oceníte třeba křivky gumových medvídků či menších srdíček. Nechte ztuhnout (to trvá asi dvě hodiny). Bonbony v závěru posypte moučkovým cukrem, aby se neslepily. Přebytečný cukr oprašte, bonbony pak chovávejte ve vzduchotěsné nádobě ne víc než 2 týdny.

Asi po týdnu a půl týdnu si můžete všimnout, že med začíná krystalizovat. Nic se neděje. V klidu svůj domácí výtvor rozpouštějte v horkém čaji. A proč vlastně tyhle bonbony tak pomáhají?

Seznam účinných složek je dechberoucí

Zázvor má protizánětlivé, antibakteriální, antivirové a další zdraví prospěšné vlastnosti. Některé chemikálie v medu také mohou zabíjet určité bakterie a plísně. Ne nadarmo jej lidé používají na popáleniny, hojení ran, otoky, vředy v ústech a právě i kašel a bolest v krku. U citronové šťávy je to také jasné. Citrusové plody obecně se mohou pochlubit vysokým obsahem vitaminu C, primárním antioxidantem, který kromě posilování imunity pomáhá chránit buňky před škodlivými volnými radikály.

Zdroje: dailydishrecipes.com, medicalnewstoday.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat