Prostreno.cz

Odlehčete po svátcích jídelníček zdravou pomazánkou

Rozhodli jste se od Nového roku dodržovat nová předsevzetí, anebo jen hledáte inspiraci, jak po svátcích odlehčit svůj jídelníček?

V obou případech jste tady správně, protože dnes si společně připravíme několik jednoduchých a zdravých pomazánek, které oceníte především na snídani.

Pomazánka ze sušených rajčat

Ingredience

150 g sušených rajčat v oleji

1/2 hrnku vlašských ořechů

1 velká hrst čerstvých bazalkových lístků

2 lžíce dýňového nebo olivového oleje

1 lžíce sójové omáčky

špetka drceného chilli

himálajská sůl (dle chuti)

Postup

1 Všechny suroviny společně rozmixujte v mixéru (nebo pomocí food processoru či tyčového mixéru, podle toho, co máte k dispozici) do hladké konzistence. Voilà, máte hotovo! 

2 Nejlépe vám bude pomazánka chutnat namazaná na opečeném nebo čerstvém krajíci chleba. Přidat můžete plátek mozzarelly, případně kozího sýra a ozdobit lístky čerstvé bazalky.

3 Uchovávejte v lednici v uzavíratelné krabičce.

 

Nic vám nespraví zažívání po svátcích tak jako fenykl! Jedná se o zásadotvornou potravinu, obsahuje vitamin C, E, beta-karoten, draslík, vápník a železo. Navíc má svěží „anýzovou“ chuť.

Fenyklová pomazánka s tvarohem

Ingredience

1 kořen fenyklu

1 lžíce oleje nebo ghí

1 jarní cibulka

1 červená kapie

250 g plnotučného tvarohu

sůl, pepř

pažitka, petrželka nebo koriandr

Postup

1 Fenykl nakrájejte na menší části a orestujte na oleji, přidejte jarní cibulku a společně krátce orestujte.

2 Po vychladnutí nasypejte do mísy, přidejte tvaroh, kapii nakrájenou na kostičky, nasekané bylinky, sůl a pepř a společně promíchejte.

 

Jednodušší a zároveň výživnější pomazánku byste těžko hledali. V dnešní době již není hummus potřeba nijak představovat, jeho přednosti oceňují zejména vegani, proto které představuje skvělý zdroj bílkovin a minerálních látek.

Hummus

Ingredience

200 g uvařené cizrny (nebo cizrny z plechovky)

šťáva z jednoho citronu

3–4 lžíce sezamové pasty

3 lžíce extra panenského olivového oleje

1 stroužek česneku

sůl

sladká paprika

čerstvě nasekaná petrželka

Postup

1 Cizrnu vsypte do mixéru (nebo food processoru), přidejte olivový olej, sezamovou pastu, česnek a vše rozmixujte v hladký krém. Nic víc.

2 Během mixování můžete směs průběžně ředit přidáváním studené vody, pokud se vám pomazánka zdá příliš tuhá.

3 Hotový hummus ochuťte solí a citronovou šťávou.

4 Skvěle chutná namazaný na chlebíku s olivami, posypaný sladkou paprikou a nasekanou petrželkou.

Zdroje: cookingwithsusa.blogspot.com, názor autora





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s rajčaty

(17 hlasů)

Dušené houby na toastu

(21 hlasů)

Chléb s avokádem

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat