Prostreno.cz

Valeriánský kořen zmírňuje PMS

Některé bylinky, ke kterým patří třeba kontryhel, se považují za ryze ženské rostliny. Proč k nim zařadit i kozlík? Valeriánský kořen hodně „mluví“ do průběhu menstruace!

Výsledky mnoha studií naznačují, že kozlík lékařský (Valeriana officinalis) urychluje nástup spánku, a to díky svým sedativním schopnostem. Kozlík má silnou, zemitou vůni, zatímco jeho květy patří k těm jemnějším. Extrakty z této bylinky se také používají v produktech osobní péče, kosmetice, aromaterapii a veterinární praxi. Co dokáže se ženským tělem a psychikou?

Ulevuje od bolesti

Za premenstruační syndrom se označuje stav, který ženy trápí krátce před začátkem menstruace (zhruba 7–10 dní). Mezi příznaky nejčastěji patří plynatost, nadýmání, únava, tlak v podbřišku, křeče a bolesti hlavy. To vše má pochopitelně dopad na psychickou pohodu. Extrakt z kořene kozlíku lékařského naštěstí může snížit emocionální i fyzické příznaky nástupu menstruace a zmírnit komplikace v jejím průběhu.

Výzkumy naznačují, že uvedená bylinka má antispasmodické účinky (schopnost potlačit svalové kontrakce), zároveň ulevuje od bolestí hlavy, podporuje klid a spánek. Tento účinek je ale většinou spojován s dlouhodobým příjmem byliny. Také je třeba kozlík během potíží užívat dva až třikrát denně.

Krotí kolísavé nálady

Je známé, že během menstruace se mnoho žen necítí ve své kůži. Přijdou si ošklivé, podrážděné, citlivé a nežádoucí. Akademici uvádí, že právě kozlík lékařský se svým obsahem kyseliny valerenové tlumí úzkosti a přispívá k psychické pohodě. Jinými slovy krotí rozháraný nervový systém.

Jak je to s nežádoucími účinky?

Kořeny kozlíku lékařského mohou při nadměrném užívání způsobit ospalost, zácpu nebo průjem (to se projevuje především v důsledku jeho mírného projímavého účinku). Všechny tyto nežádoucí účinky jsou obvykle mírné a postupně odeznívají. V každém případě kozlík nepřijímejte, pokud užíváte sedativa. Také se sluší uvést, že co se týče těhotných žen a kojících matek, tak bezpečnost kozlíku lékařského nebyla určena.

Odborníci zároveň varují, že valeriánský kořen představuje riziko u těch, kdo se léčí s cukrovkou, onemocněním jater a vysokým krevním tlakem. „Valeriána“ přestaňte užívat, pokud ani po dvou týdnech nezaznamenáte žádné zlepšení stavu. O jeho účincích se poraďte se svým lékařem.

Zdroje: mayoclinic.org, stylecraze.com, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat