Prostreno.cz

Smetana zrovna nepatří k light potravinám

Jíte zdravěji, hubnete, hlídáte si přísun kalorií a tuku. Můžete si dát smetanu? Pravda je taková, že kde je příjem, měl by být i výdej. Smetana zrovna nepatří k light potravinám! Co všechno obsahuje?

Smetana. Internetová encyklopedie ji popisuje jako mléčný výrobek, nejtučnější část mléka, která se usazuje na jeho povrchu. Obsahuje nejméně 10 % tuku. Co se týče ostatních živin, tak se může pochlubit bílkovinami, vitaminy A a D a minerály, jako je vápník a fosfor. Smetana se přidává do polévek, dipů, dresinků, omáček a dalších receptů, dochucuje kávu a čaj. Jak je to s jejím přínosem pro organismus?

Sacharidy

Smetana, stejně jako většina mléčných výrobků, má relativně nízký obsah sacharidů, ale zase je bohatá na tuk, většinou ten nasycený. Ve dvou polévkových lžících se ukrývá až 6,9 gramu, což není dobrá zpráva pro ty, kdo jsou v redukční dietě. Pokud k nim patříte, smetanu vyměňte za bílý jogurt s obsahem maximálně 3 % tuku.

Bílkoviny

Proteiny se skládají z mnoha stavebních bloků, známých jako aminokyseliny. Naše tělo je potřebuje pro růst a údržbu buněk a tkání. Požadavky na bílkoviny se v průběhu života mění, dospělým se doporučuje konzumovat alespoň 0,83 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti za den. Smetana ale z tohoto hlediska není spásou. Dvě polévkové lžíce obsahují necelý gram (0,9 gramu) proteinu.

Vitaminy a minerály

Smetana nabízí i mikroživiny, které mohou posílit zdraví. Jmenovitě jde o vitaminy A a D a minerály, jako je třeba vápník, draslík a fosfor. Jejich množství však není tak velké, aby stálo za řeč.

Obecně tedy platí, že smetana dělá jídla chutnější a sytější, ale tělo se bez ní určitě obejde. Vyhýbat by se jí v každém případě měli lidé s intolerancí laktózy. Laktózová intolerance se neklasifikuje jako alergie, ale spíše neschopnost laktózu trávit. Lidé, kteří na ní trpí, se potýkají s nadýmáním, plynatostí a průjmem. Tohle vás míjí? Pak zdravotním problémům předcházejte správným skladováním této potraviny.

Kyselá vůně je varováním

Smetana po otevření vydrží asi týden, pokud je v lednici. Pro jistotu si k ní vždy přičichněte a všímejte si změny struktury. U prošlé a závadné „dobroty“ vás nejprve upoutá zvláštní, kyselá chuť a hrudkovitost.

Zdroje: wikipedia.org, eufic.org, verywellfit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat