Prostreno.cz

Hubněte i bez diet. Jak na to?

Podzim a zima jsou náročným obdobím pro náš žaludek i postavu. Ale i když za toto období přibereme nějaké to deko (no dobře, i kilo), ještě není všem dnům konec! Zbavit se jich je totiž snazší, než byste si představovali.

A jak na to? Nemusíte hladovět ani trávit hodiny a hodiny v posilovně. Možná nezhubnete za týden, ale zdravé a postupné shazování kil je stejně mnohem zdravější a také trvalejší. Zkusit můžete následující rady.

1. Žádné hladovění

Tohle je poměrně častá a školácká chyba – lidé, kteří chtějí zhubnout, přestanou jíst. Vynechávají některá jídla, v podstatě permanentně hladovějí. Ano, první dny možná i hubnou, ale jde spíše o optický klam a okamžitý efekt prázdného žaludku. Navíc – když po pár dnech zase najedete na normální režim, nejenže jsou zpátky všechna kila, která se vám povedlo shodit, ale začnete ještě přibírat. Váš organismus zkrátka hladověl a nyní si do zásoby uloží pro jistotu cokoli.

Takže jezte pěkně pravidelně, pětkrát denně, menší porce a přemýšlejte, co máte na talíři. Rozhodně ale nesmíte přeskakovat jídla a hladovět.

2. Oběd s sebou

Spousta lidí se v práci stravuje všelijak – zaskočí do nejbližší restaurace na nějakou minutku, koupí si v samoobsluze rohlík s „něčím“, případně v závodní jídelně do sebe rychle něco „hodí“ (a salát to bohužel většinou nebývá).

Ovšem kdybychom si doma oběd připravili a hlavně přemýšleli, co si do něj dáváme. Není to žádná věda – stačí kousek kuřecího masa, zelenina, kousek ryby, kuskus… Fantazii se meze nekladou a rozhodně svému organismu si své postavě prospějete, když se budete vyhýbat nezdravým jídlům, jejichž výživová hodnota se blíží nule a sestává se většinou pouze z prázdných kalorií.

3. Pravidelné vážení

Osobní váha není náš nepřítel. Ale nesmí se stát ani závislostí. Nicméně je dobré pravidelně se vážit – abyste měli přehled o tom, kolik vážíte a jak se vyplácí vaše úsilí počet kilogramů o něco snížit. Váha vám může signalizovat, že něco děláte špatně, případně může působit i jako motivace. Nemusíte na ní stát každý den, ale jednou týdně se na ni postavte.

4. Můj milý deníčku

Možná tuhle radu považujete za zbytečnost, ale opravdu se vyplatí zapsat si cokoli, co sníte. Nejen hlavní jídla, ale také všelijaké dobrůtky, které přes den strčíte do pusy. Jednak získáte přehled o tom, co všechno spořádáte, jednak je to i dobrá prevence – spousta lidí totiž, než by zapsala svůj „hříšek“ v podobě čokoládky apod., raději si ji odepře. Navíc vás to přinutí jíst pravidelně. A kila jdou dolů.

5. Nehoňte se

Myslíte si, že když budete denně hodiny v posilovně, zajistí vám to rychlý úbytek kilogramů? Chyba lávky! Tedy alespoň podle nové dánské studie. Ta porovnala dvě skupiny mužů s nadváhou – první cvičila 30 minut denně, druhá pak hodinu. Po třech měsících na tom byli mnohem lépe muži ze skupiny první, tedy 30minutové. Shodili téměř o 2 kila více než muži ze skupiny druhé. Takže pamatujte – nic se nesmí přehánět.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat