Prostreno.cz

Závažné důsledky extrémních diet

Úbytek pěti kilogramů za týden? I to slibují některé diety, které výživoví poradci označují za drastické. Je pravda, že díky nim opravdu zhubnete, ale rozlučte se s psychickou pohodou, svalovou hmotou i silnou imunitou.

V dnešní době jsou kritéria krásy hodně přísná. Točí se nejen okolo dokonalého hollywoodského chrupu, hustých vlasů a bezchybné pleti, ale i štíhlých křivek. A právě proto se mnozí vydávají cestou extrémních diet, které slibují úbytek kilogramů v hodně krátkém časovém horizontu. Tento způsob dokonale zapadá do moderního uspěchaného světa, v němž lidé chtějí všechno a nejlépe ihned. Co rychlé hubnutí ale dokáže udělat se zdravím? Jsou následky, které za tenkou siluetu vážně nestojí. Které jsou nejčastější?

Oslabená imunita

Důležitost vitaminů a minerálů asi není třeba nějak extra připomínat. Každý totiž ví, že právě tyto látky zajišťují fungování tělesných procesů i činnost orgánů. Mnoho jedinců dělá tu chybu, že s vidinou útlého pasu přechází na hladovku, čímž ze stravy podstatné živiny úplně vyloučí. Výsledkem je oslabená imunita, častější nemocnost, permanentní únava, psychická nestabilita, nadměrné vypadávání vlasů, lámavost nehtů i zvýšené riziko osteoporózy. Alespoň takový je názor americké registrované dietoložky Bonnie Taub-Dix.

Úbytek svalové hmoty

Vypadat jako roztřesený sulc? I toho se člověk může dočkat, když se bude snažit zhubnout rychlostí blesku. „Když chceme snížit svoji tělesnou hmotnost, toužíme se zbavit tukové tkáně, nikoli svalů. „Kalorické restriktivní metody nutí tělo, aby svalovou hmotu rozložilo na energii a palivo. Její ztráta také podstatně zpomaluje metabolismus,“ varuje americká osobní trenérka Kristina Alai. S čím dalším počítat?

Bolesti hlavy, křeče i zácpy

„Zejména při nízkosacharidových a bezsacharidových zeštíhlujících režimech lidé přicházejí o tekutiny. Odvodnění váhu skutečně o něco sníží, především v prvních dvou týdnech. Problémem je ale to, že větší úbytky vody vedou k dehydrataci, se kterou zase souvisí potíže, jako jsou bolesti hlavy, migrény, zácpy i svalové křeče,“ vysvětluje dietoložka Bonnie Taub-Dix. Ta také dodává, že drastické diety mohou vyvolat i poruchy přijmu potravy, tvorbu žlučníkových kamenů a anémii. Takže ano, když shazovat kila, tak pozvolna a hlavně zdravě!

Zdroje: healthdigezt.com, healthline.com, https://bonnietaubdix.com/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat