Prostreno.cz

Konzumace sladkých brambor se příznivě projeví na kvalitě pokožky

Pokud jde o způsoby podporující přirozenou krásu, lidé se zase obracejí k přírodním prostředkům. A batáty patří mezi ně! Věděli jste, že jejich konzumace nejenže zlepšuje zdraví, ale omlazuje také pleť?

Ačkoli mnozí házejí batáty a „klasické“ brambory do stejného pytle, z botanického hlediska nemají tyto potraviny vůbec nic společného. Také jste je považovali za blízké příbuzné? Jsou tu možná i další věci, které pro vás budou velkým překvapením!

Pestrá nabídka a dlouhá historie

Batáty pocházejí z oblasti mexického poloostrova Yucatán a patří mezi vůbec první plodiny, se kterou se lidstvo setkalo. Ano, takhle moc jsou staré! Právě kvůli jejich výrazně nasládlé chuti se jim odnepaměti říká sladké brambory, s čímž vědci zabývající se rostlinami sice nesouhlasí, ale nezbývá jim nic jiného, než to tolerovat. Je k nevíře, že dnes existuje více než 400 odrůd, které se liší barvou, strukturou i tvarem. Nejčastější variantou bývají plody oranžového vzezření, jež jsou v obchodech stále vyhledávanější. A tento důvod k jejich častější konzumaci třeba přesvědčí i vás…  

Co sousto, to hezčí pleť

Hlízy tropické rostliny povijnice batátové jsou bohaté na vitaminy C a E, jež jsou velice důležité pro zachování zářivé, pružné, zdravé a kvalitní pokožky. I další obsažené živiny se podílejí na produkci omlazujícího kolagenu, především pak antokyany a beta-karoten. Takový blahodárný koktejl cenných látek neutralizuje škodlivé volné radikály, zmírňuje dopad oxidačního stresu, zachovává hydrataci a zpomaluje tvorbu vrásek. Jinými slovy – pokaždé, když si uvaříte batáty, si můžete nejen hodně pochutnat, ale vylepšit si i zevnějšek. Tak praví poznatky hned několika odborných studií! Z nich vyplývá i to, že jistých benefitů se dočká i vaše celková kondice.

Prostředek nejen na plodnost

Konzumace uvedené zeleniny je spojována s prevencí i léčbou diabetu, stejně jako s ochranou před šeroslepostí. Zároveň prospívá trávení, stimuluje činnost mozku a krotí stresové hormony, přičemž působí proti zánětům. Rovněž povzbuzuje imunitu, předchází růstu rakovinných buněk a omezuje riziko srdečních chorob. Podle některých výzkumů mají batáty i velice příznivý vliv na plodnost.

Zdroje: ndtv.com, wikipedia.org, lacanadacarecenter.com





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat