Prostreno.cz

Potraviny vhodné při chronickém zánětu kloubů

Pro chronický zánět kloubů mají lékaři výraz artritida. Je poměrně běžná, způsobuje bolest a poškození kloubů, kostí a dalších částí těla, tedy v závislosti na typu. Ten, kdo ji má „na krku“, by se měl vyvarovat jistých potravin. Kterých?

Ať už vám ošetřující lékař diagnostikuje revmatoidní, psoriatickou artritidu či osteoartritidu, jedná se o zánětlivý stav. Na každý zánět ale existuje lék. Tedy aspoň tak to ukazují různé výzkumy. Podle všeho úprava jídelníčku může snížit závažnost symptomů u lidí, kteří se s nějakou tou zánětlivou artritidou a osteoartritidou potýkají. Co doporučují odborníci? Tohle vynechte!

Potraviny obsahující gluten

Lepek je skupina proteinů nacházející se v obilovinách, včetně pšenice, žita, špaldy a ječmene. Některé výzkumy ho spojují se zvýšeným rizikem vzniku zánětu a naznačují, že když se člověk lepku, jinak řečeno glutenu, vzdá, příznaky artritidy se zmírní. Ačkoli jsou tato zjištění slibná, je zapotřebí dalšího výzkumu, který by potvrdil, zda samotná bezlepková dieta lidem s artritidou prospívá. Vyloženě se však nabízí aspoň dočasně vyzkoušet malý experiment. Na pár dní či týdnů se vzdejte pečiva, těstovin, müsli, snídaňových cereálií, sušenek či třeba preclíků. Uvidíte, jak na to vaše tělo zareaguje.

Laskominy s přidanými cukry

Vyhýbáte se cukrovinkám a máte pocit, že je svět v rovnováze. Přidané cukry se ale nacházejí i v sodě, zmrzlině a dresincích z obchodů. Kupříkladu ani taková barbecue omáčka není bez viny. Studie poukazují na to, že lidem s revmatoidní artritidou se příznaky zhoršují, jakmile častěji vyhledávají dezerty a sladkosti. Pozor si dejte i na cukr v oblíbených slazených nápojích.

Zpracované a červené maso

Strava bohatá na zpracované a červené maso vykazuje vysoké hladiny zánětlivých markerů, jako je interleukin-6, C-reaktivní protein a homocystein. Asi není překvapením, že studie na 25 630 lidech odhalila, že vysoký příjem červeného masa může být rizikovým faktorem pro zánětlivou artritidu. Naopak bylo prokázáno, že rostlinná strava, která červené maso vylučuje, příznaky artritidy krotí.

Potraviny s vysokým obsahem soli

Sodík je základní minerál potřebný pro udržení rovnováhy tekutin a elektrolytů v těle, regulaci krevního tlaku a pro přenos nervových vzruchů. Jeho nadbytek může vést k vysokému krevnímu tlaku, což zase násobí riziko srdečního infarktu a mrtvice. Proto je omezení sodíku (soli) dobrou volbou pro všechny. Je tu ale jedna skupina lidí, která by nad tímto omezením měla uvažovat dvojnásobně.

Akademici tvrdí, že vysoký příjem sodíku může být rizikovým faktorem pro autoimunitní onemocnění, jako je zánětlivá artritida. Na sodík jsou zvlášť zaměřené restaurace s rychlým občerstvením. Hranolky, smažená kuřecí křidélka a hamburgery s majonézou patří k nejhorším kombinacím vůbec – sůl plus tuk rovná se zdravotní problémy.

Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, myfooddata.com





Celkem 7 komentářů

vladimír pavel
11.01.2022
Blaza
11.01.2022
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat