Prostreno.cz

Častá konzumace koly oslabuje kosti

Pijete kolu? Jak moc? Každý její doušek okrádá tělo o vápník, což zvyšuje riziko osteoporózy. S tímhle občerstvením by se to tedy rozhodně nemělo přehánět!

Není pochyb o tom, že kola patří k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nikdo ale neříká, že je to dobře. Koneckonců, co asi se zdravím může udělat něco, čímž lze v krajním případě vyčistit toaleta?

Libo něco na úklid?

Skoro to vypadá, že využití koly nezná mezí. Tato tekutina díky mírné kyselosti odstraňuje odolné skvrny ze záchodové mísy, přičemž umí naleštit brýle a povolit zarezlé šrouby. Zároveň funguje jako likvidátor rostlinných škůdců i bělidlo dlaždicových spár. S její pomocí se můžete zbavit také námrazy na čelním okně auta, zácpy, starého lepidla nebo fleků od krve. A už jste s ní zkusili zprůchodnit ucpaný odpad? Všestranné způsoby použití nás podněcují k úvahám o jejím složení. Co kola dokáže v těle napáchat? Objevují se názory, že na frak kvůli ní dostávají nejen tělesné křivky a zuby, ale i kosti.

Přímá cesta k problémům

Osteoporóza se jakožto jedno nejčastějších onemocnění pohybového aparátu vyznačuje řídnutím kostní hmoty a její křehkostí. To podstatně zvyšuje riziko zlomenin i drobnějších úrazů, ovšem dochází i ke zmenšení tělesné výšky, které doprovází dlouhodobé bolesti zad. Zkrátka a dobře – není to nic, co by člověk dvakrát vítal. Za hlavní příčiny osteoporózy lékaři považují hormonální nerovnováhu, nedostatek pohybu, nadměrné užívání některých léků, kouření i přílišnou konzumaci alkoholu. Ale pozor, na seznam pachatelů se začala připisovat i kola! Jak to?

Nepřítel ve sklenici

Odborníci se domnívají, že pomyslným kamenem úrazu je obsažená kyselina fosforečná. S tou výrobci zmíněného občerstvení rozhodně nešetří, neboť právě ona mu propůjčuje charakteristickou chuť. Kyselina fosforečná však podle některých výzkumů „rozhodí“ přirozené pH, s čímž se tělo snaží vypořádat po svém – sáhne do kostních zásob vápníku, protože tento minerál má alkalizující vlastnosti. Hádat můžete dvakrát, kam to povede, když budou takové vápníkové ztráty častější. Situaci zhoršuje i skutečnost, že kola vlivem přítomného kofeinu působí jako diuretikum. I zvýšená návštěvnost toalety organismus o zmíněný minerál připravuje, což pravděpodobnosti osteoporózy jen nahrává. Tak to s tímto nápojem moc nepřehánějte a dopřejte si ho opravdu jen občas, radí vědci.

Zdroje: healthdigezt.com, familyhandyman.com





Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat