Prostreno.cz

Vynechávání snídaně zvyšuje riziko srdečních chorob

Ráno se chystáte do práce, venčíte psa a vypravujete děti do školy a školky, proto na snídani nemáte prostor? To není dobré. Především pro vaše srdce, kterému dopolední kručení v žaludku může pořádně uškodit.

Jaké jídlo je úplně to nejdůležitější? Lékaři i výživoví poradci by bez většího přemýšlení odpověděli, že snídaně. Přesto si ji nedopřejí všichni. Dnešní hektická doba se totiž promítá i do našich stravovacích návyků a na jogurt či misku ovesné kaše zkrátka není čas. Z průzkumu marketingové společnosti Ipsos, který si objednal jistý známý potravinový řetězec, vyplývá, že téměř 30 procent Čechů nesnídá pravidelně a bezmála 10 procent našinců dokonce vůbec. A z toho koukají problémy.

Kručí mi v břiše a mám nervy!

Důvodů, proč ráno do žaludku „něco poslat“, není málo. Odborníci se shodují v tom, že snídaně nastartuje metabolismus, dodá energii, zabrání pozdějšímu přejídání, zmírní stres a nakopne mozkové funkce. Její vynechání tedy může způsobit únavu, nesoustředěnost i zapomnětlivost, přičemž o něco zvýší velikost konzumovaných porcí během dne, což zase nahraje nadváze. Alespoň takový postoj zaujímají američtí vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu. V sázce je toho ale víc.

Infarkt kvůli dopolednímu hladu?

Výzkumníci působící na Iowské univerzitě na základě své rozsáhlé studie zase tvrdí, že člověk, který to zmíněné nejdůležitější jídlo dne vypouští, riskuje kromě jiného třeba i infarkt. A mají pro to důvod. Tito experti celých 18 let analyzovali data celkem 6 550 lidí starších 40 let, kteří v rodinné anamnéze žádné srdeční choroby neměli. Zjistili, že jedinci, kteří nesnídají, mají o 87 procent vyšší pravděpodobnost, že se u nich v budoucnu kardiovaskulární potíže rozvinou. Proč? Snídaně podle nich pomáhá regulovat škodlivý cholesterol, normalizovat tlak i vyrovnávat hladinu cukru v krvi. Pokud se o tyto benefity mnozí dobrovolně připravují, jejich srdce si to prý nehezky odnese. Chcete být další na řadě? Rozhodnutí je jen na vás.

Zdroje: dailymail.co.uk, betterhealth.vic.gov.au





Celkem 2 komentářů

jana kratochvílová
10.01.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat