Prostreno.cz

Řeřicha s brokolicí jsou spolehlivými léky proti rakovině

Že si na brokolici ani řeřichu moc nepotrpíte? To je ale škoda. O těchto pokladech se mluví jako o nejsilnějších preventivních prostředcích proti rakovině. Nechcete své chuťové preference ještě přehodnotit?

Podle expertních odhadů Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny, která je součástí Světové zdravotnické organizace, v roce 2040 na onkologické choroby skoná více než 16 milionů lidí. To jsou hodně smutná data. Jen v České republice rakovinou každoročně onemocní zhruba 100 tisíc obyvatel, přičemž každý čtvrtý na ni zemře. Prevence je tedy naprosto zásadní! A zase se potvrdilo, že ji mohou představovat některé potraviny. Do kterých se vkládá největší naděje?

Nepodceňujme řeřichu. Je to zázrak!

Řeřicha setá pochází z Blízkého východu. Jde o rychle rostoucí bylinu z čeledi brukvovitých, která může dosáhnout výšky až 40 cm. A že je úplně obyčejná? Nenechte se zmást, její obsah živin je zkrátka famózní. Věřili byste tomu, že je schopná pokrýt denní doporučovanou dávku vitaminu K? Zprostředkovává také spoustu enzymů, aminokyselin, antioxidantů a dalších látek, díky nimž chrání DNA buňky před poškozením a výrazně snižuje riziko rakoviny, jak vyplývá z mnoha studií. Pokud vám mírně štiplavá chuť řeřichy příliš „nejede“, můžete svou pozornost obrátit jiným směrem…

Brokolice se nezdá

Nedávný americký výzkum prokázal, že kromě výše zmíněné byliny proti onkologickým chorobám bojuje i brokolice. V tomhle směru prý nemá zeleninovou konkurenci! Je to proto, že její vysoký podíl vlákniny, vitaminu D a třech různých druhů glukosinolátových fytonutrientů stimuluje detoxikační systém těla a zabraňuje růstu karcinomů, nejvíce pak těch, které mají zálusk na ňadra, prostatu a tlusté střevo. Brokolice patří k všestranným kuchyňským ingrediencím, proto není těžké zařadit ji do jídelníčku. Osloví vás dušená, vařená nebo zapečená? I polévka zahřeje vaše zdraví! Pochutnat si můžete i na brokolicovém salátu se zakysanou smetanou.

Zdroj: healthyfoodadvice.net, https://www.who.int/news/item/15-06-2021-call-for-innovation-in-women-s-cancers





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat