Prostreno.cz

Zrak mohou poškodit i některé potraviny

Smažené hranolky, bramborové lupínky i uzeniny se většinou osočují z toho, že způsobují nadváhu a problémy se srdcem. Škodí ale prý i očím! A rozhodně ne málo. Jak často tohle jíte?

Mrkev, vejce, tučné ryby, sója, borůvky nebo třeba hroznové víno. To je jen zlomek známých potravin, které prokazatelně podporují ostrý zrak a chrání ho před poškozením. Existují však i takové, co mají zcela opačný efekt. Pozor si dejte hlavně na tyhle!

Sladkosti jako úhlavní nepřítel

Nadměrná konzumace rafinovaného cukru se dává do spojitosti s mnoha komplikacemi, a to včetně nebezpečného rizika rakoviny, depresí i diabetu.  Ale tím to ještě zdaleka nekončí. Nedávná americká studie prokázala, že lidé, kteří mají ve stravě nadbytek tohoto ochucovadla, bývají častěji postiženi makulární degenerací. Toto závažné onemocnění sítnice mnohdy končí i úplnou slepotou, takže následky mohou být skutečně fatální. Jak to s cukrem máte vy? On ani takový tuk není moc velký kamarád…

Od smažených pokrmů raději ruce pryč

Nejen hranolky a kuřecí křidélka z rychlého občerstvení, i bramborové chipsy se na vašem těle mohou hodně podepsat. Tedy zejména v případě, že si je dáváte několikrát do týdne. Prokázal to zase jiný americký výzkum, jehož poznatky sdělují, že tyto potraviny zvyšují hladinu cholesterolu, čímž přispívají k ucpávání cév. To se negativně projeví na stavu kardiovaskulárního systému i zraku. I oči jsou totiž vyživovány cévami, proto je nutné, aby toto „potrubí“ zůstalo průchodné, pružné a v té nejlepší kondici.

Ani uzeniny nejsou žádné terno

Přitažlivě vyhlížející klobásy, salámy nebo slanina. I od tohohle odborníci odrazují, přičemž upozorňují na to, že s každým soustem sníte kromě nemalého množství soli i spoustu konzervantů a dalších pochybných složek. A to vám prý s krevním tlakem pěkně „zahýbá“. Arteriální hypertenze, které spotřeba uzenin nahrává, má pak mimo jiné negativní vliv i na zrak a krevní cévy nalézající se v sítnici. Také vás teď nějak přešla chuť?

Zdroje: avogel.co.uk, https://rxoptical.com/eye-health/the-worst-foods-for-your-eye-health/





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat