Prostreno.cz

Suchá kůže začíná na talíři

Suchá kůže může mít mnoho příčin – včetně nesprávné stravy. Pak kůže není dostatečně zásobena vitamíny, minerály a tekutinami. Tyto potraviny jsou dobré pro pokožku.

Suchá pokožka se objeví, když je její vlhkost a tuk v nerovnováze. Kůže pak svědí, je napnutá a tenká. Vypadá vrásčitá a popraskaná a na dotek je drsná, a přesto křehká, asi jako pergamenový papír. V nejhorším případě se suchá kůže může zanítit a vytvořit nepříjemné ekzémy.

Zvláště u starších lidí není suchá pokožka neobvyklá, protože produkuje méně vlhkosti. Vlivy prostředí, jako je teplo, intenzivní UV záření a chlad, stejně jako stres, podvýživa a nemoci, se mohou také na vysušení pokožky odrážet. Zvláště důležitá je proto dobrá a pravidelná péče o pleť, která dodává pokožce vlhkost a tuk. Ale i se zdravou výživou můžete hodně zlepšit.

Výživa pro suchou pokožku 

Pokud vás trápí suchá kůže, jezte zdravou a vyváženou stravu. Jezte co nejrozmanitější potraviny, aby vaše pokožka ještě více nevysychala a stabilizovala se rovnováha vlhkosti a tuku opět. Protože důvodem vzniku suché pokožky může být podvýživa způsobená jednostranným stravováním. Pak postrádá důležité vitaminy, minerály a další živiny, jako jsou bílkoviny a tuky.

Suchá kůže začíná na talíři!

Jezte každý den spoustu čerstvého ovoce a zeleniny. Je bohaté na vitamíny a minerály, jako je zinek, které pokožka potřebuje. Kromě toho některé z nich působí jako antioxidanty, které zneškodňují agresivní volné radikály. Ty hrají při stárnutí pokožky velkou roli.

Dbejte proto na dostatek betakarotenu (mrkev, brokolice, paprika) a vitaminu B2, který najdete v mase, rybách, vejcích, mléčných a celozrnných výrobcích. Jejich nedostatek by k vysychání pokožky mohl přispívat.

Nezapomínejte ale ani na kyselinu pantothenovou, kterou najdete například v luštěninách nebo obilovinách. Dokáže totiž účinně bojovat proti vráskám.

A skutečný vitamin krásky biotin obsahují vařená vejce, játra a ledviny, ovesné vločky, sójové boby, houby, vlašské ořechy mléčné výrobky nebo slunečnicová semínky.

Zdroj: eatbetter, https://www.medicalnewstoday.com/articles/food-for-dry-skin





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat