Prostreno.cz

Díky kakau silné ženy

Ženy hrají při pěstování kakaa v Ghaně důležitou roli – jsou katalyzátory změn a jsou velmi důležité pro to, aby společnosti pěstující kakao byly úspěšné.

Čokoláda představuje okamžiky potěšení v často hektickém každodenním životě. A kakao je důležitou součástí požitku. Kakaové boby nejsou jen zázrakem chuti, ale také surovinou s bohatým pozadím.

Ghana je jednou ze zemí kakaa. Ročně se zde vytěží asi 800 000 tun. Kakaovník je tak životně důležitý pro přežití mnoha žen a nabízí jim budoucnost – příjem, přístup ke vzdělání a perspektivu. Jsou sice důležitou součástí, ale jen zřídka kdy za to dostanou uznání.

Program „Cocoa Life“

Program „Cocoa Life“ to chce změnit. Posílení postavení žen je jedním za základních principů. Ženy mají podporu v opatřeních jako je členství v zemědělských sdruženích, kvóty pro ženy ve vedoucích pozicích, přístup k financování a školení v jejich podnikatelských dovednostech. Pokud ženy mohou rozvíjet svůj potenciál tímto způsobem, má to pozitivní vliv na celou komunitu. Výzkum ukázal, že větší účast žen vede k lepšímu finančnímu řízení pěstitelů kakaa a lepšímu vzdělávání.

Program „Cocoa Life“ je aktivní v šesti zemích vyrábějících kakao – v Ghaně, na Pobřeží slonoviny, v Indonésii, Indii, Dominikánské republice a Brazílii – a má za sebou již velké úspěchy.

Nejdůležitější fakta o pěstování kakaa

Ženy vykonávají 40 procent práce na kakaových farmách, vlastní ale pouze 2 procenta.

Pěstitelky kakaa v Ghaně vydělávají o 25-30 procent méně než jejich protějšky, zatímco v Pobřeží slonoviny je to až o 70 procent méně.

15–20 procent kakaových farem provozují ženy.

Program Cocoa Life podpořil ženy ve více než 2 000 kakaových komunitách. Vyškoleno bylo více než 49 000 členů komunity, aby zvýšili podvědomí o genderových otázkách a změnili postoje k rolím mužů a žen.

Zdroj: Cocoa life, Mondeléz International, názory autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat