Prostreno.cz

Lipový čaj je skvělým lékem proti stresu

Nápoj, který uklidňuje pocuchané nervy, urychluje léčbu nachlazení, povzbuzuje imunitu a ještě snižuje riziko rakoviny? To je lipový čaj. Působí i proti zánětům a nespavosti!

Každý už asi slyšel o tom, že bylinné čaje mohou prospívat celkovému zdraví a zmírňovat příznaky spojené s určitými nepříznivými stavy. Tyto nápoje jsou podle zahraniční studie zveřejněné v magazínu Journal of Traditional and Complementary Medicine bohaté na bioaktivní sloučeniny, enzymy a antioxidanty, díky kterým snižují i riziko celé řady chronických chorob. A lipový čaj, který je k mání v každé lékárně, není výjimkou. Víte, co všechno dokáže a jaké má účinky?

Uklidnění, které přijde vhod

Jak poznamenávají odborníci působící v Evropské agentuře pro léčivé přípravky (European Medicines Agency), občerstvení připravené z lipových květů může být velice přínosné při úzkostech, depresi, panických poruchách, nadměrném stresu i nespavosti. Jinými slovy – tento prostředek působí jako úžasný harmonizátor vypjatých nervů, který navíc zkvalitní i spánek. A to i v případě, že obsahuje stopy kofeinu. Jeho hladiny jsou však natolik nízké, že noční odpočinek určitě nenaruší. Komu se dnes takový medikament nehodí, že?

Normalizace tlaku a prevence rakoviny

Poznatky výzkumné práce publikované v časopise Antioxidants sdělují, že zmíněný čaj přispívá k normalizaci krevního tlaku, přičemž omezuje i pravděpodobnost onkologických onemocnění. Je to proto, že se v jeho složení nacházejí fenolové kyseliny, flavonoidy, karotenoidy a prokyanidiny. Tyto cenné látky také zachycují volné radikály způsobující oxidační stres, podporují detoxikaci a zlepšují citlivost na inzulin. Přítomné antioxidanty mají také přímý vliv na imunitní systém, zatímco zpomalují biologický proces stárnutí. Sluší se zmínit, že lípa sama o sobě urychluje i léčbu nachlazení, tišší křeče, rozpouští hleny a tlumí záněty. Uplatní se i při potížích močových cest. Žádný div, že patří k nejoblíbenějším ozdravným nápojům!

Zdroje: verywellfit.com, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6174262, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6719929





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat