Prostreno.cz

Kofein chrání srdeční sval před poškozením

Nižší pravděpodobnost infarktu myokardu? Tu si můžete snadno zajistit tím, že budete pít čtyři šálky kávy denně. Máte už pro dnešní den splněno?

Že je káva úhlavním nepřítelem zdraví? Ještě před pár lety toto tvrzení kolovalo opravdu všude. Jenže časy se mění a s nimi i názory na tento aromatický nápoj. Dnes se stále častěji nacházejí jeho mocná pozitiva, kterých si v minulosti vědci nějak nevšimli. Chcete mít srdce v té nejlepší kondici? Dejte vařit vodu a šálek černého zlata si se vší posvátností vychutnejte do posledního doušku!

Občerstvení, co pomáhá a chrání

Už nějaký ten pátek je konzumace kofeinu spojována s výrazně nižším rizikem mnoha onemocnění, a to včetně rakoviny, diabetu a srdečních chorob. Mechanismus těchto ochranných účinků byl ale dlouho záhadou. Ovšem už je definitivně jasno! Onu hádanku rozluštila nedávná německá studie, jejíž poznatky publikoval prestižní akademický žurnál PLOS Biology. Ta prokázala, že zmíněný stimulant podporuje pohyb regulačních proteinů do mitochondrií (specializované buněčné struktury), přičemž zlepšuje stav krevních cév a chrání srdeční sval před poškozením. Schopnosti kofeinu jsou podle odborníků fyziologicky relevantní, přičemž nejlepších výsledků dosahuje v koncentraci ekvivalentní spotřebě čtyř šálků kávy, což je vlastně i maximální denní doporučovaná dávka.

Vzpruha bez lékařského předpisu

„Naše poznatky odhalují naprosto nové působení kofeinu. Tato látka se skutečně dokáže postarat o opravu a regeneraci srdečního svalu, což může posloužit jako potenciální terapeutická strategie nejen u kardiovaskulárních onemocnění, ale také při zlepšování celkového zdravotního stavu,“ domnívá se spoluautorka studie Judith Haendeler, která působí ve výzkumném ústavu Leibniz Research Institute for Environmental Medicine, jenž sídlí v Düsseldorfu. Není už čas na hrnek tohoto voňavého elixíru? Tenhle doping vám navíc vylepší i koncentraci, myšlení a pracovní produktivitu, přičemž může nakopnout i shazování nadbytečných kil.

Zdroje: alternativemedicine.com, https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.2004408





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat