Prostreno.cz

Banány jsou při hubnutí žádoucí

Toužíte zbavit se několika centimetrů v oblasti pasu, proto momentálně dáváte přednost spíš zelenině než ovoci. Takových banánů se vyloženě obáváte. A co kdyby vám někdo řekl, že jsou při dietě žádoucí?

Je známo, že banány snižují otoky, chrání před rozvojem cukrovky 2. typu, posilují nervový systém a pomáhají s tvorbou bílých krvinek. To vše díky vysoké hladině vitaminu B6. Tohle populární ovoce zároveň obsahuje mnoho antioxidantů, které poskytují ochranu před volnými radikály, s nimiž do styku přicházíme každý den (od slunečního záření až po pleťovou vodu).

Pokud jde o hubnutí, banány jsou zdrojem sacharidů a cukru, proto je mnozí považují za nezdravé. Ve skutečnosti však mnoho dietologů říká, že svačinka ve žluté slupce naopak redukci tělesné hmotnosti nahrává. Z jakých důvodů?

Banány jsou přítelem všech sportovců

Cvičení je důležité pro budování svalů a svaly jsou úzce spjaty s rychlejším metabolismem, tedy i redukcí váhy. Banány svaly udržují v kondici a dodávají jim sílu pro trénink. Patří totiž k zásobárnám draslíku. Jeho dostatečné množství v organismu je klíčové pro správné fungování kardiovaskulární soustavy, rovnováhu kyselin v těle a právě i fungování svalů. Banán po workoutu zároveň napomáhá regeneraci tkání.

Starají se o pocit sytosti

Ještě trochu nedozrálé banány (ty nazelenalé s odolným škrobem, který ve střevech produkuje prospěšné bakterie), dodávají organismu energii, mají na starosti pocit sytosti, však taky ve středním banánu najdete tři gramy vlákniny, pomáhají buňkám lépe reagovat na inzulin a tím pádem brání ukládání tuku v těle. Pro co nejlepší efekt zmíněné chutné ovoce spárujte s proteinem, třeba řeckým jogurtem.

Nahrazují sladkosti

Banán lze pojmout jako dezert. Výživoví poradci apelují, že v momentě, kdy ho zkombinujete s bílkovinami (tvarohem, sýrem cottage a podobně), ukojíte chutě na sladké, předejdete přejídání, a dokonce i nadýmání, pokud na něj trpíte. Lepší náhražku zpracovaného cukru nenajdete.

Zkvalitňují spánek

Banány jsou bohaté na minerály, jako je draslík a hořčík, které mohou pomoci s kvalitou spánku. Stejně jako melatonin, přírodní chemikálie, jež reguluje chronobiologické rytmy. Co to má společného s hubnutím? Odpočaté tělo je výkonnější tělo, jak po fyzické, tak i mentální stránce.

Zdroje: livescience.com, eatthis.com, wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat