Prostreno.cz

Při menstruaci je cukrovinkám vstup zakázán

Co měsíc, to jiný průběh menstruace. Tu negativně ovlivňuje několik faktorů, jako je například kouření, sport, užívané léky či stres. Vliv na pohodlí i bolest ovšem má i jídlo. Jakým potravinám se vyhnout a co si naopak nandat na talíř, pokud zrovna krvácíte?

Menstruace obvykle trvá něco mezi třemi až pěti dny, během kterých se o slovo hlásí nadýmání, podrážděnost i bolestivé křeče. Naštěstí existuje několik potravin, které od těchto doprovodných projevů mohou pomoci. S těmito se spřátelte, neprohloupíte!

Citrusy

Potraviny obohacené o vitamin C jsou rozhodně na prvním místě v žebříčku potravin, jež pomáhají při menstruačních křečích. Sáhněte po pomerančích a citronech. Citrony obsahují vlákninu, která pomáhá při svalových křečích, pomeranče kromě céčka nabízejí i draslík a hořčík, takže do úlevy od „ženských problémů“ rozhodně mají co „říct“. Vitamin C zároveň napomáhá vstřebávání železa, které se z těla vytrácí vinou silného krvácení. Ne nadarmo se říká, že menstruace ženy oslabuje.

Kurkuma

Kurkuma je běžně používané koření s léčivými vlastnostmi. Tohle dochucovadlo výrazné barvy i chuti snižuje zánět v těle a krotí nepohodlí způsobené menstruací. Zkuste si z ní připravit třeba zlaté mléko, jež vás pohladí po těle i po duši.

Zázvor

Zázvor vykazuje protizánětlivé vlastnosti, které mohou úspěšně ukončit jakékoli bolesti svalů související s menstruací. Podle některých vědeckých zjištění účinně snižuje pocity nevolnosti a zvracení. K dostání je čerstvý, ale i nakládaný či kandovaný. A vždy se hodí mít doma i zázvorový čaj.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou plné vlákniny, patří k dobrým zdrojům zinku a hořčíku, jež uvolňují krevní cévy. V mozku snižují chemický serotonin, který podporuje duševní zdraví. Pokud přemýšlíte, co jíst ke zmírnění menstruačních bolestí, měla by stačit chutná ovesná kaše s ovocem. Tu zapijte třeba heřmánkovým čajem s protizánětlivými vlastnostmi. Právě on zklidňuje nervový systém a zmírňuje svalové křeče. A co když dostanete chuť na sladké?

Hořká čokoláda

Hořčík v kvalitní hořké čokoládě ulevuje od příznaků premenstruačního syndromu a usnadňuje lépe zvládnout „červené období“. Vyhněte se však cukrovinkám, sušenkám a zákuskům. Cukr menstruační bolesti zhoršuje. Ale to neznamená, že je tabu úplně všechno. Vždy můžete pít čerstvé ovocné šťávy nebo smoothies, které postrádají přidané cukry. Mezi další alternativy patří sušené ovoce, kupříkladu švestky a rozinky.

Čemu se vyhnout?

Vhodné nejsou ani konzervované potraviny a laskominy s vysokým obsahem soli a tuku (třeba smažené bramborové lupínky), jež přispívají k nadýmání. Dál se držte také od kořeněných jídel způsobujících žaludeční nevolnost a kyselost.

Zdroje: pharmeasy.in, livestrong.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat