Prostreno.cz

Na léčbu nachlazení povolejte zinek

Slyšeli jste o tom, že zinek nějakým způsobem podporuje imunitu? Tak v zásadě je to tak. Ale co dál? Ani informaci, že reguluje cholesterol a předchází srdečním chorobám, nelze smést ze stolu!

Denní doporučené množství zinku se pohybuje v rozmezí 10 až 15 mg. Jedinci, kteří vykonávají stresující povolání nebo se pravidelně věnují náročné fyzické aktivitě, by podle lékařů měli jeho dávky ještě o něco navýšit. Skoro to vypadá, že je tenhle minerál potřebný jenom pro pevné nervy a ukázkovou svalovou regeneraci, viďte? Zdání ale klame. Funkcí a schopností má totiž mnohem víc!

Víc než jen harmonizátor psychiky

Pravda je taková, že zinek je druhou nejdůležitější látkou ovlivňující více než 300 biochemických reakcí v těle. Kdyby vás náhodou zajímala ta první, pak je to hořčík. Lidský organismus si zinek sám syntetizovat bohužel neumí, proto je odkázaný na výhradní příjem z vnějších zdrojů. Za jeho nejbohatší potravinové zprostředkovatele se považují mořské plody, houby, listová zelenina a luštěniny. V hojném množství ho ale nabízí i hovězí, vepřové a kuřecí maso, vejce, česnek, ořechy, dýňová semínka, obiloviny, mléčné produkty a hořká čokoláda. Zaměřit se můžete i na ryby, brambory a loupanou rýži. A proč byste to rozhodně měli udělat?

Nachlazení odezní mnohem rychleji

Studie provedená americkou zdravotnickou neziskovou organizací The American Society of Tropical Medicine and Hygiene prokázala, že optimální hladiny zinku mohou zkrátit dobu nachlazení v průměru o dva a půl dne. To jiný rozsáhlý výzkum, zveřejněný v časopise Journal of Biological Chemistry, zase odhalil, že tento prvek sehrává klíčovou roli při regulaci srdečního tepu, proto předchází selhání kardiovaskulárního systému. O tom, že jmenovaný prvek značně pomáhá i lidem s diabetem, přičemž bývá nepřítelem škodlivého cholesterolu, informuje pro změnu průzkum publikovaný lékařským žurnálem Lipids in Health and Disease. Otázka tedy zní – máte ho tolik, kolik byste měli?

Zdroje: everydayhealth.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32342851/, jbc.org/article/S0021-9258(20)35360-6/fulltext, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32466773/





Celkem 3 komentářů

Ivankovář
21.01.2022
jana kratochvílová
20.01.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat