Prostreno.cz

Každodenní stresující kontrola váhy

Na každém gramu tělesné váhy hodně záleží. Nebo nezáleží? Co vám vlastně přinese každodenní vážení a proč to (ne)dělat?

Ještě stále se držíte a jdete za plněním svého novoročního předsevzetí. Díky změně jídelníčku a pravidelnému pohybu už konečně cítíte, že vám jsou volnější kalhoty a pokaždé, když si ráno stoupnete na váhu, s nadějí očekáváte čím dál lepší výsledky. Pomáhá vám, když se takhle často kontrolujete? A je vůbec vhodné váhu vyndávat každý den?

Ta nejdůležitější otázka, když hubnete

Výživoví poradci a fitness trenéři obecně doporučují vážit se jednou až maximálně dvakrát týdně, a to hned ráno, po probuzení a ideálně i velké potřebě. Někteří lidé ale nevydrží čekat několik dní a neustále si zapisují aktuální výsledky. To může být přínosné i škodlivé.  

Denní sledování hmotnosti je v pořádku jen pro určité osoby, které jsou motivované, mají povědomí o svém těle a jeho výkyvech. Ve skutečnosti si nedělají hlavu s tím, když třeba před menstruací zaznamenají nárůst tělesné hmotnosti o dva kilogramy, vědí, jak to chodí, tělo víc zadržuje vodu. Je ale jasné, že k udržení takové pohody je zapotřebí vyrovnanost a znalost vlastního já. Proto vždy zvažte pro a proti.

Výhody každodenního vážení

Pokud je vaším cílem hubnutí, může být povzbudivé vidět, jak kila mávají na rozloučenou. Je to motivující a posilující. Jinými slovy, číslo na váze slouží jako inspirace a ujištění, že to, co děláte, děláte dobře. Pravidelná kontrola taktéž vede k zodpovědnosti a udržuje vás aktivní, tedy pokud už jste ve fázi, že vidíte výsledky a redukce tělesné hmotnosti pro vás nepředstavuje problém (vše jde hladce).

Číslo na stupnici poukazuje na účinky vašich stravovacích návyků, ale také pomáhá rozpoznat, kdy jste co udělali špatně, nebo naopak. Pokud se hodnoty „zkazí“, ihned máte šanci včas změnit strategii, upravit si trénink, změnit stravovací návyky.

Nevýhody každodenního vážení

Pondělí až neděle, šup na váhu. Jen pro otrlé a nezdolné! Hmotnost přirozeně kolísá o několik kilogramů, a to v závislosti na faktorech, jako je příjem tekutin, konzumace soli nebo již zmíněná menstruace. Rozhoduje i příjem glykogenu získaného z potravin bohatých na sacharidy. Třeba chléb spouští jeho produkci více než jakýkoli jiný zdroj potravy. No a na každý gram glykogenu se naváže 3 až 4 gramy vody.

Navíc platí, že svaly jsou těžší než tuk, proto pokud nemáte váhu, která dokáže rozlišit jedno od druhého, mohou vás data zmást, zbytečně frustrovat a zlomit vaši vůli. Pak je tu taky další věc.

Experti rozhodně nedoporučují denní kontrolu tělesné hmotnosti lidem s anamnézou poruch příjmu potravy, neboť v nich tato rutina vyvolává nezdravé stravovací návyky. „Šmarjá, mám o půl kilogramu nahoře, to bude tím jedním banánem navíc, zítra už si nedám!“

Hlavně obezřetně

Pokud si nejste jistí, co je pro vás lepší, zodpovědně se sami sebe zeptejte, zda jste natolik psychicky odolní, že co každých 24 hodin zvládnete vidět i to, co nechcete. Nejlepší plán vážení je ten, při kterém se budete cítit motivovaně. Jestli vás každodenní kontrola povzbuzuje, pak v tom pokračujte. V opačném případě se pro vás jako lepší varianta jeví týdenní nebo dvoutýdenní frekvence.

Zdroje: livestrong.com, inbodyusa.com, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/expert-answers/stress/faq-20058497





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat