Prostreno.cz

Vedlejší účinky konzumace červené řepy

Ať už ji pečete, přidáváte do polévek nebo pijete jako šťávu, červená řepa má nízký obsah tuku, je plná vitaminů, minerálů a silných antioxidantů. Jenže ona má i pár stinných stránek. Jakých? Tohle hrozí při nadměrné konzumaci!

Nejčastěji pěstovaná řepa (také známá jako červená řepa) má zářivě červenou nebo fialovou barvu, ale některé odrůdy mohou být i žluté a bílé. Řepa poskytuje spoustu vlákniny a fytochemikálie chránící před nemocemi. Nutričně to vychází tak, že jeden šálek vařené řepy poskytuje asi 3 gramy bílkovin, 17 gramů sacharidů a 3,4 gramu vlákniny. Řepa je dobrým zdrojem antioxidačního vitaminu C, betakarotenu a také vitaminu K, který je nezbytný pro zdravou srážlivost krve. Obecně zpestřuje jídelníček, chuťově i barevně, ale počítat se musí i s jejími vedlejšími účinky. Před čím lékaři varují?

Ledvinové kameny

Červená řepa obvykle zdraví prospívá, nicméně den či dva po její konzumaci může způsobit změnu barvy moči nebo stolice (na červenou nebo růžovou). Tento stav se nazývá beeturie, s níž se setkává asi 10 až 14 procent lidí. To není nic, co by zvěstovalo problém, kromě toho, že se v první chvíli dost polekáte, jenže uvedená kořenová zelenina také obsahuje vysoké množství kyseliny šťavelové, která nepříznivě ovlivňuje metabolismus vápníku, navíc přítomné šťavelany při časté konzumaci poskytují základ pro vznik močových a ledvinových kamenů.

Alergie a dna

Jeden má alergii na ořechy, druhý na jablka, třetí na řepu. Pokud se s ní setkáte, zaznamenáte nepříjemné kožní projevy, jako jsou vyrážky, svědění v ústech či otoky jazyku nebo krku. U většiny lidí jsou příznaky mírné a snadno vymizí, ale někdy se objeví závažnější reakce, která může vést k anafylaxi. A pozor, vedlejším účinkem nadměrné konzumace řepy je také dna, lidově pakostnice, jež vzniká hromaděním kyseliny močové.

Převažují rizika nad benefity?

Jinak se není čeho bát, zdravotní výhody červené řepy převažují nad jejími drobnými „nedostatky“. Připravenou šťávu z řepy nabízí většina obchodů, k mání je i v prášku. Ten se dá smíchat s vodou nebo jinou ovocnou či zeleninovou šťávou. Získáte tak pořádnou dávku antioxidantů, dusičnanů a dalších účinných látek.

Jinak doplňky z řepy se často užívají z toho důvodu, že snižují krevní tlak. Řepu zároveň milují všichni sportovci nebo ti, kteří praktikují vysoce intenzivní cvičení, kupříkladu běh, sprint, plavání či jízdu na kole. Dusičnany v řepě totiž pomáhají uvolnit krevní cévy, podporují vazodilataci, zvyšují průtok kyslíku a podle některých vědců dokonce zlepšují vytrvalost. Tak si nechte chutnat.

Zdroje: bbcgoodfood.com, livestrong.com, https://en.wikipedia.org/wiki/Beeturia





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat