Prostreno.cz

Shatavari je omlazující elixír nejen pro ženy

Ať už vás trápí menopauza, nepravidlená menstruace, neplodnost či nedostatečná produkce mateřského mléka, svěřte své trable chřestu hroznovitému. A klidně dejte ochutnat i partnerovi, tahle bylina zbavuje i stresu!

Asparagus racemosus, shatavari nebo chřest hroznovitý. Všechny tři názvy označují keřovitou rostlinu, která se vyskytuje v Nepálu, Indii a na Srí Lance. Ale nebojte, tento unikátní poklad je k mání i u nás. A dost možná by se vám mohl hodit. Podle tradiční ajurvédské medicíny jde totiž o jednu z nejúčinnějších bylin na podporu ženské vitality (1).

Zázračné výsledky za příznivou cenu

Tento druh chřestu se dá koupit ve formě kapslí, prášku nebo čaje. Pokud jde o cenu, investice rozhodně není likvidační, neboť se můžete „vejít“ do dvou stovek. To, co za ně ale dostanete, se zřejmě penězi nedá vyčíslit. V čem tkví jedinečnost shatavari a co vám užívání tohoto doplňku stravy může přinést?

Tajný pomocník reprodukce

Na nepříznivé „ženské stavy“ je chřest hroznovitý jako dělaný. Z četných studií vyplývá, že bývá velice přínosný při hormonální nerovnováze i syndromu polycystických ovarií, tedy častých příčin zhoršené schopnosti reprodukce. Zároveň dokáže zpravidelnit menstruační cyklus a ulevit při menopauze. Stejně spolehlivě si poradí i s „kojícím problémem“, který se týká snížené produkce mateřského mléka, neboť obsahuje látku, která jeho „výrobu“ přirozeně podporuje. Tedy alespoň takový závěr přináší výzkum zveřejněný v magazínu The Ochsner Journal (2).

Nastavte stresu stopku

Zmíněná bylina patří na seznam adaptogenních rostlin, což znamená, že zlepšuje adaptaci lidského organismu na stres jakéhokoli charakteru. Není tedy vhodná jenom pro ženy, i muži se na její uklidňující účinky mohou spolehnout! Obě pohlaví z ní načerpají i širokou škálu antioxidantů, které neutralizují volné radikály, povzbuzují obranyschopnost a omezují pravděpodobnost chronických chorob (3).

Regenerační vzpruha pro pokožku

Z jedinečného nutričního profilu shatavari může těžit i pokožka. Pravidelné užívání ji totiž omlazuje a celkově regeneruje (3). Co říkáte na tuhle medicínu s kosmetickými přednostmi? Povídá se, že vyhlazuje pleť „skrz na skrz“. To si přímo žádá o vyzkoušení…

Zdroje: (1) www.medicalnewstoday.com, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29635127/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5158159/





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat