Prostreno.cz

Superpotraviny v jídelníčku

Superpotraviny jsou potraviny, o kterých se říká, že mají obzvláště vysoký podíl vitaminů, minerálů a antioxidantů. Víte, které potraviny to jsou?

Když mluvíme o superpotravinách, obvykle máme na mysli potraviny, které poskytují velmi velké množství několika specifických živin –⁠ jsou bohaté na vitaminy, minerály, bílkoviny a mastné kyseliny. Mají vysoký obsah antioxidantů, které mohou podporovat tělo i imunitní systém. Superpotravina je zdravá, co nejpřirozenější a v nejlepším případě byla pěstována organicky. Superpotraviny jsou důležitou součástí zdravé a vyvážené stravy. Je však třeba vzít v úvahu i další faktory, jako je dostatečná spotřeba ovoce a zeleniny a cvičení.

Často se mylně předpokládá, že takové potraviny se nevyskytují ve středoevropských zónách a pocházejí pouze ze vzdálených oblastí. Ale i u nás najdeme cenné superpotraviny –⁠ existují ve všech klimatických pásmech (1).

Bylinky, listová zelenina a další

Divoké rostliny, zelená zelenina, zahradní bylinky, trávy, ale také čaj matcha, moringa a řasy patří k tzv. zeleným potravinám. Zelené potraviny jsou cennou součástí každodenní zdravé výživyNejlepší na tom je, že rostou přímo v našich zahradách nebo lesích. Medvědí česnek, pampelišky a špenát jsou plné cenných vitamínů, které dělají našemu tělu dobře v každém ohledu. Poskytují hodně vápníku, železa, kyseliny listové nebo hořčíku, stejně jako vitamin C a vitamin K. Barvivo chlorofyl je zodpovědný za zelenou barvu jídla, pomáhá vybudovat nové krevní buňky a zabraňuje nemocem https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5178362/).

Brukvovitá zelenina

Zelenina je skvělá díky vysokému obsahu vlákniny, která zajišťuje dlouhotrvající sytost, podporuje trávení a zároveň zabraňuje střevním onemocněním. Vitaminy, minerály, jako je vápník nebo hořčík a stopové prvky, jako je fosfor nebo železo, jsou v zelenině také obsažené hojně. Hořčičné oleje jsou přírodní antibiotika. Mají antibakteriální a antifungální účinek, podporují tělo při detoxikaci a aktivují obranyschopnost těla. Kromě toho by měly mít pozitivní vliv na dýchací cesty.

Ovoce

Ovoce je skutečná vitaminová bomba! Exotické odrůdy jako açai, acerola, aronia, camu camu, goji, noni nebo schisandra jsou plné vitaminů. Ve srovnání s jiným ovocem mají také vysoký obsah antioxidantů. Goji, také nazývané šťastné bobule kvůli jejich účinku na zlepšení nálady, mohou dát sílu a vytrvalost. Energetické ovoce açai obsahuje, stejně jako avokádo, cenné omega-3 mastné kyseliny, které mohou pozitivně ovlivnit hladinu cholesterolu. Ale i tuzemské ovoce, jako jsou borůvky a bobule aronie, mají stejný obsah. Říká se, že bobule aronie jsou účinné při nachlazení, noční slepotě a cystitidě (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6152740/). Ale papája, datle a granátová jablka mají také co nabídnout a lze je počítat mezi superovoce.

Ořechy a semena

Semena, jako je len, chia a konopná semínka, patří také mezi superpotraviny. Říká se, že chia semínka ze Střední Ameriky mají obzvláště dobré vlastnosti, protože poskytují dlouhotrvající účinek sytosti díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny (https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seeds/). Lněná semínka se také často používají pro své účinky na zdraví. Konopná semínka obsahují cenné složky, jako jsou vitamíny, minerály, omega-3 a 6 mastné kyseliny, stejně jako vysoce kvalitní bílkoviny.

Zázvor

Kořen zázvoru se nepoužívá pouze jako kuchyňské koření. Stále více lidí po něm sahá také při nachlazení. Kromě toho je zázvor účinný proti nevolnosti, stimuluje trávení a má analgetický účinek (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5356382/).

Ostatní superpotraviny

Kakao je také jednou ze superpotravin. Obsahuje cenné živiny, jako je vápník, hořčík, železo, nenasycené mastné kyseliny a antioxidanty. Jeho konzumace vyvolává pocity štěstí a působí jako přírodní antidepresivum (https://science.howstuffworks.com/life/inside-the-mind/emotions/chocolate-high3.htm). Zajímavě znějící baobab a rohovník patří také mezi superpotraviny. Baobab se sklízí z afrického baobabu a říká se, že pomáhá se všemi druhy nemocí, jako jsou infekční onemocnění, astma a osteoartróza. Rohovník jsou lusky rohovníku, které se jako pojivo, zahušťovací a kypřící činidlo. Kromě toho se může použít jako náhrada ke kakau díky své karamelové chuti.

Zdroj: názory autora, (1)- https://www.researchgate.net/publication/341031750_Environmental_and_social_consequences_of_the_increase_in_the_demand_for_'superfoods'_world-wide/fulltext/5eaa20dda6fdcc70509afd8d/Environmental-and-social-consequences-of-the-increase-in-the-demand-for-superfoods-world-wide.pdf, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5178362/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6152740/, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seeds/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5356382/, https://science.howstuffworks.com/life/inside-the-mind/emotions/chocolate-high3.htm





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat