Prostreno.cz

Zdravotní přednosti sýru halloumi

Díky své pevné struktuře lze tento jedinečný bezlepkový mléčný výrobek vařit a grilovat při vysokých teplotách, aniž by ztratil svou strukturu. Halloumi patří k velmi vděčným sýrům s nekonečnou škálou využití. Máte se bát jeho nutričního složení?

Sýr halloumi je oblíbený polotvrdý až tvrdý, elastický mléčný výrobek bez kůry kyperského původu. Tradičně se tento „tažený tvaroh“ vyrábí z ovčího nebo kozího mléka a skladuje se ve slaném nálevu. Bývá jedním z oblíbených mléčných výrobků na Středním východě a ve středomořských oblastech Evropy, jeho popularita však stoupá i v jiných zemích, kupříkladu USA a Kanadě. Co od něj čekat?

Výhody pro zdraví

Halloumi je vysoce kalorický, výživný sýr skládající se z kvalitních bílkovin a esenciálních mastných kyselin životně důležitých pro růst a vývoj. (100 g čerstvého sýra ve slaném nálevu obsahuje 313 kalorií a 23,5 g celkových tuků.) Vápník jako živinu pro stavbu kostí zná každý. Vzhledem k tomu, že halloumi tento minerál obsahuje, může přispět ke zdravější kostní minerální hustotě. Vápník také hraje důležitou roli při srážení krve, napomáhá stahování svalů a reguluje normální srdeční rytmus a nervové funkce (1).

Protein podporuje růst svalů

100 gramů sýra tělu poskytuje asi 43 % doporučeného denního příjmu proteinu. Protein plní v těle mnoho základních funkcí. Podporuje růst svalů, vytváří enzymy a hormony a posiluje imunitní systém (2).

Halloumi může pomoci předcházet diabetu 2. typu

Sýr není vždy považován za zdravou potravinu, ale věda nedávno poskytla určité ospravedlnění pro chutný mléčný výrobek – včetně možnosti, že by mohl chránit před cukrovkou 2. typu. Jedna velká studie na více než 37 000 ženách zjistila, že u těch, které v dospívání konzumovaly více mléčných výrobků, byla v dospělosti menší pravděpodobnost, že se u nich rozvine cukrovka 2. typu (3). A to je velmi dobrá zpráva.

Nepříznivé účinky

Součástí kouzla uvedeného sýra je jeho slaná chuť, ale ta někdy může být na škodu. Vysoký obsah sodíku v halloumi nemusí být vhodný pro ty, kteří potřebují dodržovat dietu s nízkými hodnotami tohoto minerálu. Ovšem i pro ostatní je chytré sodík omezit, aby se zabránilo vysokému krevnímu tlaku. Když tedy halloumi, tak zhruba dvakrát až třikrát týdně.

Zdroje: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium/, https://discover.livemomentous.com/articles/how-protein-can-power-up-your-immune-system, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155931, verywellfit.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat