Prostreno.cz

Matcha čaj má i nežádoucí účinky

Výhod matcha čaje existuje tolik, že je lze jen stěží spočítat. Ale pořád to ještě neznamená, že se dá tento nápoj popíjet od rána do večera. Proč může jeho konzumace souviset s nevolnostmi, průjmem nebo dokonce anémií?

Je mnoho důvodů, proč lidé pijí čaj matcha. Jedinečnost tohoto nápoje začíná už u samotného výrobního procesu. Čtyři týdny před sklizní se čajovníkové pole zastíní, čímž se odfiltruje až 90 procent slunečního světla. Rostliny jeho nedostatek kompenzují intenzivnější produkcí chlorofylu. Výsledkem jsou nutričně bohaté, tenké a chutné lístečky, jejichž dužina se následně suší a rozemele na jemný prášek. Nedochází tu k žádné fermentaci, nepřidávají se žádná barviva ani konzervační látky. Vše jde v souladu s přírodou, a to hezky ruku v ruce. Takový láskyplný přístup se odráží i na zdravotních benefitech tohoto zeleného čaje.

Dávka antioxidantů, kterou jen tak neochutnáte

Jeho silná antioxidační aktivita jako by snad ve světě horkých nápojů neměla konkurenci. Podle jisté zahraniční studie obsahuje matcha 137krát více antioxidantů než jiné druhy čajů. Díky tomu neutralizuje volné radikály a snižuje riziko celé řady chronických chorob, jak nastiňuje zase jiný výzkum. Mezi jeho další prokázané schopnosti patří podpora hubnutí, regulace cholesterolu i zlepšení mozkových funkcí. Navzdory blahodárnému působení může tento elixír i ublížit. Jaké stavy a nepříjemnosti dokáže způsobit?

Úzkostí to začíná, anémií končí

Stejně jako jiné nápoje, ve kterých se nachází kofein, může i zmíněný zprostředkovatel antioxidantů přivodit úzkost a nervozitu. Tedy za předpokladu, že jste na tento stimulant citliví a trochu to přežene s jeho konzumovaným množstvím. Naznačují to poznatky výzkumu, které zveřejnil magazín The Journal of Psychopharmacology. Kofein v kombinaci s vlákninou může mít u některých osob také projímavé účinky, což se v určitých situacích nemusí úplně hodit. Sám o sobě v nadměrných dávkách dráždí trávicí trakt, tudíž nahrává nevolnostem i břišním křečím. Rovněž zhoršuje schopnost těla absorbovat železo, čímž podporuje rozvoj anémie. Protože matcha má více kofeinu než kdejaký zelený čajový kolega, buďte opatrní a dopřejte si maximálně tři šálky denně.

Zdroje: betterme.world, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14518774/, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19597519/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21715508/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25268837/, journals.sagepub.com/doi/10.1177/0269881115612404, iffgd.org/gi-disorders/diarrhea/common-causes/, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3306181/





Celkem 5 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat