Prostreno.cz

Vajíčka imunitě doslova chutnají

Ochrana proti chřipce? Ta se kupodivu skrývá ve vejcích. Víte ale, kde je kupovat? Podmínky chovu slepic ovlivňují jejich výživný profil!

Lidé jedí vejce již tisíce let. Je to dobře? Prý ano. Tato dostupná potravina poskytuje živiny, které jsou nedílnou součástí zdravé stravy. Co všechno se dá najít v jednom jediném kousku střední velikosti? A co na to říká organismus?

Přírodní zdroj všeho, co potřebujeme

Podle Ministerstva zemědělství Spojených států amerických vajíčko o hmotnosti 44 gramů zprostředkovává mimo jiné více než 5 gramů bílkovin, 24 miligramů vápníku, 60 miligramů draslíku a 86 miligramů fosforu. Jak je to s cholesterolem, kvůli kterému bylo v minulosti tolik pranýřováno? Studie z roku 2018 dokazuje, že tak horké to rozhodně není a jeho konzumace onemocnění srdce s největší pravděpodobností nezpůsobuje. Můžeme být tedy klidní a soustředit se na benefity, které jsou pod skořápkou schované. Tyhle se hodí každému!

Vzpruha pro mozek jako první plus

Nejsou to jen obsažené omega-3 mastné kyseliny, které jsou spojovány s lepším mentálním zdravím i neomylnou pamětí a bystrým přemýšlením. Mozkovou činnost dle studií významně podporuje i přítomný cholin, což je živina usnadňující komunikaci mezi buňkami. Kosti zase posiluje vitamin D, jež předchází osteoporóze a pozor, dle závěrů výzkumu publikovaných v magazínu International Journal of Molecular Sciences mívá i ochranný účinek proti viru chřipky. Čím dalším se může pochlubit bílek i žloutek?

Odolná obranyschopnost? Samozřejmě

Vajíčko funguje jako štědrá zásobárna vitaminů A a B12, se kterými si krásně „notuje“ selen. Spolupůsobení těchto látek má velice příznivý vliv na pokožku i imunitní systém. I pro oči se tu ale něco najde, konkrétně sloučeniny lutein a zeaxantin. Ty zase zabraňují šerosleposti i rozvoji makulární degenerace, což je onemocnění, jež může skončit i úplnou slepotou.

Kde vajíčka kupovat?

Otázkou původu se zabývala i jistá nedávná studie. Její poznatky naznačují, že slepice z přátelských chovů, které se vyznačují dostatkem venkovního pohybu i neomezeným přístupem k vodě a potravě, produkují vajíčka s vyšším obsahem prospěšných látek. Odkud jsou ta vaše?

Zdroje: medicalnewstoday.com, fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/339005/nutrients, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024687/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19906248/, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121423/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24607306/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat