Prostreno.cz

S gastrointestinálními poruchami si poradí kiwi

Trpíte zažívacími obtížemi? I to je důvod, proč vyrazit do obchodu pro kiwi. Tenhle plod vám zajistí rychlou úlevu! Jako bonus posílí imunitu, znormalizuje krevní tlak a sníží riziko depresí.

Mezi nejběžnější gastrointestinální obtíže patří zácpa, zánětlivé onemocnění střev a syndrom dráždivého tračníku. Kdo tohle zná na vlastní kůži, respektive útroby, ten ví, že nejde o vůbec nic příjemného. Bohužel je takových lidí mnoho, neboť podle statistik trpí těmito poruchami v průměru čtyři dospělí z deseti. Typické příznaky pak zahrnují bolesti, nevolnost, pálení žáhy, nadýmání, sporadické vylučování či naopak průjmy, plynatost a další otravné „radosti“ (1). Jak je to s léčbou?

Pomoc nemusí čekat jenom v lékárně

Teď možná nebudete věřit vlastním očím, ale na břišní trable se začalo doporučovat kiwi. A opravdu se nejedná o vtip! Šťavnatý plod bujně rostoucí keřovité liány známé pod názvem aktinidie lahodná skrývá pod svou „chlupatou slupkou“ nejedno sladké tajemství. Nedávná jistá studie odhalila (1, 2), že složení tohoto cizokrajného plodu zlepšuje funkce střev, zmírňuje žaludeční potíže a zabraňuje produkci zánětlivých chemikálií. Proto se navrhuje jedincům, jejichž zažívání rozhodně není v harmonii! Vědci tento terapeutický potenciál připisují obsaženým fytochemikáliím, a to včetně pektinu a aktinidinu. Od zmíněného tropického ovoce si dokonce slibují i inhibici růstu salmonelly. Jsou tu však i jiné okolnosti, které vás k jeho koupi mohou motivovat (2, 3, 4). Nevěříte?

Obrana proti bacilům i špatnému psychickému rozpoložení

Nutriční a antioxidační kapacita kiwi pomáhá předcházet depresím a prospívá srdci, neboť normalizuje krevní tlak a reguluje škodlivý cholesterol. Značně povzbuzuje i imunitní systém, podporuje fyzickou výkonnost, urychluje hojení a zvyšuje odolnost vůči stresu, což je zásluha vitaminu C. Kiwi totiž patří mezi jeho nejbohatší zdroje vůbec, proto vám denní doporučenou dávku může zajistit pouze jeden středně velký plod (5,6). Už se vám sbíhají sliny?

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21147704/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7778430/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7914463/ (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6267416/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25483553/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4153093/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat