Prostreno.cz

Tortilla není až tak dietní

Co by se stalo, kdybyste na posezení snědli třeba pět moučných tortill? V zásadě nic. Tedy až na to, že byste z nich načerpali opravdu velké množství kalorií. A jak je to s těmi zeleninovými nebo kukuřičnými?

Tortilly jsou extrémně univerzální. Rychlostí blesku se dají proměnit v lahodné a atraktivní jídlo, které zaujme vzhledem i chutí. I jejich cena bývá poměrně příznivá, což je další nesporné plus. Stejně jako množství dostupných variant. Vždyť tato placka může být moučná, kukuřičná, květáková i pšeničná. Jak moc je ale dietní? Vážně je oproti klasickému pečivu nutričně přijatelnější? Záleží na situaci.

Dietáři, pozor!

„Skutečnost, že tortilly jsou ploché a nezdají se být ve srovnání s jinými obilnými produkty příliš hutné, hraje velkou roli v jejich oblíbenosti,“ potvrzuje americká poradkyně výživy Lourdes Castro Mortillaro. „Ovšem je třeba vědět, že mohou mít zhruba stejný obsah kalorií a sacharidů jako chléb, kterému se ve snaze o úbytek kilogramů řada lidí vyhýbá,“ dodává odbornice. Co dalšího byste asi měli vědět?

Vláknina opravdu není všude

„Kukuřice je celozrnná, zatímco základem moučných tortill obvykle bývá rafinovaná bílá mouka. Zatímco ta první poskytuje zhruba 50 kalorií, 10 gramů sacharidů, 1,5 gramů vlákniny a 5 miligramů sodíku, moučná tortilla stejné velikosti má přibližně 90 kalorií, 17 gramů sacharidů a 260 miligramů sodíku, přičemž vlákninu zcela postrádá,“ vyjmenovává hlavní rozdíly americká nutriční terapeutka Amy Keating. Podle ní by si každý konzument měl bedlivě přečíst složení těchto potravin, aby nedošlo k útoku na jeho váhu i zdravé stravovací návyky. A jak je to s tortillami zeleninovými?

Místo špenátu jen chemické náhražky?

Tyto přitažlivě znějící varianty nemusí být takové, jak si možná představujete. Některé obsahují pouze špenátový a květákový prášek. Jiné v sobě zeleninu skutečně mají, nicméně její podíl může být méně než dvouprocentní. „Bez ohledu na to, jakou konkrétní placku si vyberete, vždy hledejte takovou, které je z jednoduchých a zcela základních surovin. V celé řadě komerčních produktů se vyskytují konzervační látky a další pochybné přísady. Věnujte tedy pozornost informacím na zadní straně obalu,“ doporučuje poradkyně Lourdes Castro Mortillaro. Ta zastává názor, že pro dodržení zásad vyváženého jídelníčku byste měli sníst maximálně dvě tortilly denně, ideálně naplněné směsí luštěnin a zeleniny.

Zdroj: consumerreports.org





Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat