Prostreno.cz

Zajistěte si lepší stravitelnost luštěnin

Nedělají vám luštěniny kdovíjak dobře, protože vás nadýmají? Možná je to proto, že je před vařením nenamáčíte. Během tepelné přípravy byste je také neměli solit. Naopak s kmínem a koriandrem se šetřit nemusí!

Luštěniny bezpochyby patří mezi nejvýživnější a nejprospěšnější druhy potravin. Co všechno svedou se zdravím a proč za ně odborníci a výživoví poradci dávají „ruku do ohně“?

Co sousto, to užitek

Hrách, čočka, sója nebo fazole? To je ve finále asi jedno. Luštěniny obecně mívají tolik účinků, že je lze jen stěží spočítat. Z četných studií vyplývá, že regulují škodlivý cholesterol a normalizují tlak, čímž prokazatelně snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Díky vysokému podílu antioxidantů také neutralizují volné radikály. Zároveň představují prevenci rakoviny, stabilizují hladinu glukózy v krvi a zabraňují přejídání. Rovněž zlepšují funkce střevní bariéry a nepřímo tak podporují imunitní systém (1). Proč vám po nich ale bývá všelijak a cítíte se jako přepuštěný balon?

Otázka oligosacharidů

Luštěniny jsou pro řadu lidí obtížně stravitelné. Důvod je ten, že obsahují oligosacharidy neboli škroby, pro které má naše tělo omezené zásoby trávicích enzymů. Výsledkem je nadýmání, plynatost i pocit celkového nepohodlí, které pohodě skutečně nepřidá (2, 3). Jenže pozor, tímhle konzumace fazolí končit opravdu nemusí. Jak zařídit, aby neměla nepříznivé účinky?

Jednoduché triky, které si osvojí každý

Vaříte luštěniny jen tak z plezíru a předchozí přípravy? Pak se nesmíte divit, že je zažívání nijak nevítá. Ještě dřív, než se do toho pustíte, je nechte namočené ve vodě, a to alespoň osm hodin. Sníží se tím množství zmíněných škrobů, po kterých je vám ouvej (4). Co ještě můžete udělat?

Řekněte ano mořským řasám

Pokud luštěniny vložíte do vroucí vody spolu s nějakou mořskou řasou, žádných nepříjemností se obávat nemusíte. Řasy totiž fungují jako zprostředkovatelé enzymů potřebných pro jejich trávení. Během samotného vaření je nesolte, touto ingrediencí je dochuťte až ve chvíli, kdy budou hotové – i to pomůže. Naopak k nim do hrnce nezapomeňte přidat bylinky a koření. V tradiční indické kuchyni se pro lepší stravitelnost nejvíce používá zázvor, fenykl, kmín, kardamom a koriandr (5,6). Zkusíte tyhle fígle na vlastní útroby?

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24898241/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20499072/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4310837/, (4) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016748891630163X, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5883628/, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23885994/





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat