Prostreno.cz

Vitaminové doplňky stravy, které zatočí s jarní únavou

Venku je krásně, slunce svítí ostošest a všechno je takové veselejší. Jenže vy jste stále vyčerpaní, proto si jarní atmosféru nemůžete patřičně užít. Jak dobít baterky? Chce to železo, vitamin B12 a indický ženšen.

Na hladinu energie, kterou potřebujeme k běžnému „provozu“, má přímý vliv konzumace nutričně vyvážených potravin. Své udělá také cvičení a dostatek kvalitního spánku (1). Ovšem co si budeme povídat, vypadá to takhle každý den? Možná ano, ale v hodně ideálním světě. Realita je mnohdy úplně jiná. Koneckonců, kdo může říct, že sportuje sedm dní v týdnu, nikdy neponocuje a stravuje se jen podle těch nejpřísnějších zdravých pravidel? Asi je to vysokými nároky moderní doby a tím, že nestíháme všechno, co bychom chtěli. Každopádně nám energie mnohdy chybí, a to zvláště teď na jaře. Znáte to až moc dobře? Pokud potřebujete rychlé řešení, zkuste se obrátit na doplňky stravy. Dobít baterky umí třeba tyhle!

Vitamin B12 jako spojenec s léčivými účinky

Vitamin B12 je šikovný pomocník. Jaké jsou jeho funkce? Zjednodušeně řečeno – pomáhá přeměnit jídlo, které sníte, na energii. Kromě toho je také důležitý pro buňky a nervy, přičemž přispívá k prevenci anémie, která je sama o sobě vysilující. Poptejte se po „bé dvanáctce“ v lékárně, nízké hladiny této látky prokazatelně vedou k vyčerpanosti a celkové slabosti (2).

Vzpruhu představuje i železo

Organismus ochuzený o železo to nemá snadné. Jen stěží totiž dokáže transportovat kyslík do tkání i orgánů, což vede k únavě a špatné náladě. Proč vám zřejmě schází? Jste-li příznivcem kávy, je příčina právě tady. Tedy alespoň podle poznatků studie zveřejněných v magazínu American Journal of Clinical Nutrition. Ty naznačují, že konzumace jednoho jediného šálku černého zlata může snížit absorpci železa až o 39 procent (3). Je tedy třeba vyrovnat ztráty!

Ashwagandha, medicína s tradicí

Ashwagandha neboli indický ženšen je tropická rostlina, kterou k posílení těla využívala tradiční ájurvédské medicína již před pěti tisíci lety. Na trhu je k mání i v podobě tablet, což usnadňuje užívání. Tento prostředek, u kterého se nepředpokládá žádné riziko nežádoucích vedlejších účinků, také tlumí stres, zlepšuje duševní ostražitost a zbavuje úzkostí. Jde tedy o všestranný doping (4)!

Zdroje: (1) www. ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0022013/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6402915/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10956379/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat