Prostreno.cz

Potraviny pro pohodový start plánu zdravého stravování

Chcete jíst zdravěji, ale nákup konkrétních potravin vám působí problémy? Tyhle dobroty dodají vašemu tělu zdraví a energii!

Neexistuje snad nikdo, kdo by se nechtěl cítit lépe. Výživoví poradci doporučují jíst širokou škálu potravin, abyste měli jistotu, že tělo dostává všechny živiny, které potřebuje. Zde je několik tipů na zdravé nakupování potravin, které vám pomohou se v obchodě zorientovat.

Základní stavební kámen? Čerstvé ovoce a zelenina

Mezi nesmírně důležité složky jídelníčku patří živá strava, tedy čerstvé ovoce a zelenina. V nich najdete nejvyšší obsah živin. V regálech nenechte ani hnědou rýži, kokosové mléko, rýžové nudle, fazole, čočku nebo oves. Také otevřete mrazicí boxy a vyndejte balíčky s mraženými potravinami. Vhodné jsou různé jarní směsi zeleniny a podobně. Z masa vybírejte pouze to libové.

Pokud jste před nákupem neměli čas plánovat, mějte plán B a držte se základních věcí. Se správnými ingrediencemi vždy uvaříte dobré jídlo, aniž by tím utrpělo vaše zdraví nebo linie. Nejen míchaná zelenina, ale i čerstvá nebo mražená mrkev či brokolice na stůl patří. Stejně jako avokádo, houby, mražené ryby, konzervované luštěniny, syrové ořechy a semínka.

Bez seznamu domov neopouštějte

Plánování několika zdravých jídel pomůže ušetřit čas a peníze. Než se vydáte do obchodu, udělejte si představu o tom, co budete v příštích dnech vařit. Podle toho sestavte aspoň hrubý seznam požadovaných položek ke koupi.

Nenakupujte hladoví, unavení nebo nevrlí!

Nenechte, aby vaši nákupní strategii ovlivnila nízká hladina energie a chutě. Do obchodu choďte zásadně po jídle a ideálně i v dobrém psychickém rozpoložení.

Dopřejte si pochoutky

Ano, pamlsky jsou povolené, akorát ty nezdravé vyměňte za nutričně bohatší. Místo laciné mléčné čokolády zvolte tu s vysokým obsahem kakaa, margaríny a jiné tuky nahraďte kvalitním máslem (při pečení to bude znát) a nevěřte tomu, že odlehčené verze mléčných výrobků (light) jsou zdravější a lepší. V případě, že redukujete váhu, vybírejte jogurty, kefíry a sýry do tří procent tuku. (Sledujte informace výrobce na obalech.)

Zdroje: www.nhs.uk, www.heartandstroke.ca





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat