Prostreno.cz

Zdravější kávové alternativy pro navýšení energie

Kávy už bylo dost. Vždyť i jiné nápoje vás mohou povzbudit, navíc bez vedlejších účinků. Co pít, pokud přestáváte kupovat instantní i jiné druhy kávy? Kromě cesmíny paraguajské vám skvěle poslouží čekanka!

Podle dat Českého statistického úřadu více než polovina Čechů (53,1 procenta) vypije denně dvě až tři kávy, což přináší určitá rizika. Samotná káva bez cukru, mléka a dalších dochucovadel tělesnou hmotnost nijak neohrožuje, nicméně po přidání dalších ingrediencí prudce stoupá počet kalorií. Tvrdí se tedy, že káva přispívá k obezitě, ale také k problémům s usínáním a zvýšení systolického i diastolického krevního tlaku. Možná proto její příjem můžete chtít snížit a kávu něčím nahradit. Jaké máte možnosti?

Čaj z čekanky

Čaj z čekanky je jednou z nejlepších alternativ kávy z hlediska chuti. Stejně jako „černé zlato“ má tmavou barvu a zároveň vyniká bohatou oříškovou chutí, i když mírně nahořklou. Čaj se vyrábí ze sušeného kořene rostliny čekanky, která prospívá játrům, je plná antioxidantů a má protizánětlivé vlastnosti, které podporují celkové zdraví. Kořen čekanky můžete zakoupit ve většině obchodů se zdravou výživou.

Zelený čaj

Zelený čaj sice obsahuje kofein, ale ve srovnání s kávou nabízí pouze 50 % kofeinu na šálek. Tělu také dodává l-theanin, jež uklidňuje nervový systém a pomáhá podporovat aktivitu mozkových vln alfa (což je typ mozkových vln, ke kterým dochází, když jste v meditativním stavu). Zkusit můžete třeba práškový zelený čaj, jež má oproti svým kolegům vyšší obsah antioxidantů. Jmenuje se matcha a pochází z Japonska.

Oolong

Oolong je označení pro skupinu čínských a tchajwanských čajů, které charakterizuje tradiční způsob zpracování. Zavadlé lístky se suší na prudkém slunci. Oolong je kříženec černého a zeleného čaje, přičemž existuje mnoho variací chutí, a to od sladkých po ořechové nebo toastové.

Yerba maté

Sušené a drcené lístky cesmíny paraguajské jsou jednou z dalších báječných náhražek kávy, pokud stále hledáte kofeinové povzbuzení. Yerba má pouze o něco méně kofeinu než káva, ale je méně pravděpodobné, že způsobí nervozitu nebo další nepříjemné projevy kofeinu.

Rooibos

Čaj rooibos je světle červený čaj, neuvěřitelně bohatý na antioxidanty. Má řadu zdravotních výhod! Jedná se o jemný čaj, který si můžete vychutnat horký nebo ledový. Chuť je mírně nasládlá a často prosycena dalšími příchutěmi, jako je vanilka, karamel nebo různé druhy ovoce. Berte ho za perfektní nápoj bez kofeinu, který si zamilujete.

Zdroje: czso.cz, healthyliferedesign.com, wikipedia.org





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat