Prostreno.cz

Účinky lněného semínka

Lněná semínka se většinou používají pro jejich zdravotní účinky a ne pro jejich chuť. Jsou známá pro podporu trávení a vysoký obsah vlákniny. Vše, co potřebujete vědět o lněném semínku a lněném oleji z něj.

Lněná semínka jsou semena lněné rostliny, jejíž plody dozrávají od srpna do září. Lněná semínka jsou však k dispozici v mnoha variantách po celý rok. Existují lněná semínka malá, střední nebo hrubozrnná, hnědá nebo zlatavě žlutá a jako celá semena nebo drcená.

Lněná semínka jsou plochá, světle hnědá a lesklá semena. Chutnají mírně ořechově a jsou poměrně bohatá na kalorie (100 g obsahuje asi 400 kcal). Obsahují malé množství kadmia a kyseliny kyanovodíkové, což je důvod, proč byste neměli konzumovat více než 20 g, tedy asi 2 polévkové lžíce denně. Pokud zvolíte drcená lněná semínka, olej obsažený v semenech může vaše tělo lépe vstřebat. Lněné semínko také obsahuje vlákninu, vápník, železo a vitamin E.

Lněná semínka se považují za přírodní prostředky pro podporu trávení. Obsažený hlen podporuje činnost žaludku a stimuluje trávení ve střevě. Pokud jíte lněné semínko, měli byste být dbát také na dostatečný přísun tekutin. Spolu s tekutinou se sliz ve střevě zvětšuje. Zvýšení objemu stimuluje činnost střev a jejich obsah se transportuje rychleji. Drcené lněné semínko může lépe podporovat trávení, protože má větší povrchovou plochu, která pak může lépe bobtnat.

Nejlepší je udržovat lněná semínka v temnu a suchu. Rozdrcená lněná semínka nevydrží příliš dlouho, protože uvolněný olej rychle žlukne.

Vysoce kvalitní olej

Lněný olej se vyrábí lisováním zastudena. Lněný olej je zlatavě žlutý až žlutozelený. Chutná lehce nahořkle, ale voní květinově. Olej obsahuje mnoho polynenasycených mastných kyselin. V uzavřené láhvi ho můžete uchovat asi 6 měsíců, ale po otevření se musí spotřebovat rychle. To je důvod, proč byste měli raději kupovat lněný olej v malých množstvích. Olej najdete v obchodech se zdravou výživou.

Zdroj: názory autora, www.verywellhealth.com, www.wikipedia.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat