Prostreno.cz

Poklady z kuchyně pro podporu pravidelné menstruace

Čekáte a čekáte, ale očekávaná menstruace stále nepřichází. Už zase! Těhotenství jste vyloučila, tak kde je problém? Na nepravidelný cyklus vyzrajete skořicí nebo jablečným octem. A jakou roli v tom mohou sehrát vajíčka?

Menstruace má mnohdy dost zvláštní smysl pro humor. Pokud její intervaly striktně neřídí antikoncepční pilulky, někdy se dostaví doslova „na čas“, jindy dokáže napínat hezkých pár dní (1). Kéž by nás už konečně přestala znervózňovat svojí nedochvilností, že? Ale počkat, cyklu se vlastně dá „domluvit“. Silné slovo mohou mít potraviny, které máte v domácích zásobách. Vyzkoušíte třeba tyhle?

Skořice není nikdy dost

Skořice není jen kulinářskou přísadou, ale i přínosnou medicínou. Z nezávislých studií vyplývá, že chrání tělo před volnými radikály i oxidačním stresem. Také zabraňuje zánětům, usměrňuje škodlivý cholesterol a příznivě působí na činnost mozku. Dobrým spojencem však bývá i v případě nepravidelné menstruace. Je to proto, že pomáhá regulovat hladinu inzulinu, čímž přímo ovlivňuje obecnou hormonální rovnováhu a tím i menstruační cyklus. Nelze opomenout ani to, že její složení tlumí bolesti, a to včetně těch, které ryze ženské období doprovázejí (2).

Jděte na to přes vajíčka

Dáváte si vajíčka jen občas, a to když máte náladu a čas na slavnostnější snídani? Chyba. Vzpomeňte si na ně častěji. A nejlépe takové, které pocházejí od slepic chovaných ve volných výbězích, neboť mají vysoké množství vitaminu D. Dost možná vám právě tato látka chybí! Výzkum z roku 2015, jehož poznatky zveřejnil magazín Reproductive Biology and Endocrinology (3), si nedostatek vitaminu D spojuje právě s nepravidelnou menstruací.

Jablečný ocet má překvapivé účinky

Ocet z jablek se těší velké popularitě i oblíbenosti. Tak jistě, je všestranný, má příjemnou chuť a ještě nabízí určité benefity. A teď se něčeho podržte – jeho konzumace prý reguluje ovulaci, což se samozřejmě dotkne i samotného cyklu. Alespoň tak to naznačují závěry studie publikované v časopise Journal of Experimental Medicine (4). Sluší se zmínit, že před požitím by se měl zředit s vodou.

Zdroje: (1) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.5970, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2901047/,  (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4359493/, (4) www.jstage.jst.go.jp/article/tjem/230/1/230_17/_html/-char/en





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat